Praha Jeruzalém

Dlouho očekávané setkání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena se dnes uskutečnilo na okraj Valného shromáždění OSN (VS OSN) v New Yorku.

Od: All Israel News 20. září 2023

Bidenově administrativě trvalo více než sedm měsíců od Netanjahuova návratu do izraelského premiérského křesla, než připravila oficiální setkání, což je neobvykle dlouhá doba a je všeobecně vnímána jako ústrk a „diplomatická facka“.

Netanjahu byl také Bidenem a jeho administrativou opakovaně kritizován za reformu izraelské justice.

V červenci Biden označil Netanjahuův kabinet za „jeden z nejextrémnějších“, jaký kdy v Izraeli viděl.

Kromě toho jeho administrativa vyjádřila znepokojení nad politikou izraelské vlády vůči Palestincům a opatřeními přijatými na Západním břehu Jordánu, která jsou v rozporu s dvoustátním řešením.

Během Bidenova úterního projevu při zahájení zasedání Valného shromáždění OSN zopakoval svou podporu „spravedlivému a trvalému míru, pro Izraelce i Palestince“.

Níže uvádíme Netanjahuovy výroky před zasedáním.

Děkuji vám, pane prezidente, Joe.

Jsme přáteli již, ověřil jsem si to, více než 40 let a naše přátelství vede a může vést dlouhou cestou. Jsem rád, že vás vidím. Myslím, že žijeme v době velkých příslibů, ale také vážného nebezpečí. O tomto velkém příslibu jste právě hovořil na zasedání G20, kterého jste se účastnil a které jste vedl. Mluvil jste o hospodářském koridoru, který by spojil Asii, Blízký východ a Evropu, a takový koridor učiní z Izraele velmi důležitý uzel na dálnici nebývalé prosperity.

Já si však myslím, a vy si to myslíte také, že může přinést něco mnohem většího. Myslím, že pod vaším vedením, pane prezidente, můžeme vytvořit historický mír mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. A myslím si, že takový mír by v první řadě výrazně přispěl k ukončení arabsko-izraelského konfliktu, k dosažení smíření mezi islámským světem a židovským státem a k nastolení skutečného míru mezi Izraelem a Palestinci. To je něco, co je v našem dosahu. Věřím, že společnými silami můžeme tvořit dějiny a vytvářet lepší budoucnost pro region i mimo něj.

A také se společnými silami můžeme postavit silám, které tuto budoucnost ohrožují, a to nikomu jinému než Íránu.

Vážím si, pane prezidente, Vašeho trvalého odhodlání zabránit Íránu v získání jaderných zbraní. Myslím, že je to zásadní. A tohoto našeho společného cíle lze dosáhnout věrohodnou vojenskou hrozbou, ochromujícími sankcemi a podporou statečných íránských mužů a žen, kteří tímto režimem pohrdají a kteří jsou našimi skutečnými partnery pro lepší budoucnost.

Těším se tedy na spolupráci s vámi a vaším týmem, abychom tento příslib uskutečnili a čelili hrozbě.

Jak jsem již řekl, žijeme – a vy jste to řekl – v nejisté době, v době, která se rychle mění. Chci zde tedy před vámi, pane prezidente, znovu potvrdit, že jedna věc je jistá a jedna věc se nikdy nezmění, a to je závazek Izraele k demokracii. Budeme i nadále prosazovat hodnoty, které obě naše hrdé demokracie ctí.

A myslím si, že společná práce povede k naplnění slibů, odvrácení nebezpečí a přinese lepší budoucnost pro náš region i svět. Můžeme se zapsat do dějin, pane prezidente. S vaším vedením můžeme tvořit dějiny.

21.09.2023 05:32 Daniel Žingor84Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.