Praha Jeruzalém

Netanjahu, Gantz a Gallant přednesli prohlášení o vytvoření společné mimořádné vlády, která povede válku proti Hamásu.

Od: Israel National News 11. října 2023, 23:36

Premiér Benjamin Netanjahu, ministr obrany Yoav Gallant a předseda Národní jednoty Benny Gantz vydali ve středu večer prohlášení o vytvoření národní nouzové vlády, která povede válku proti Hamásu.

Netanjahu začal slovy: „Lid Izraele je jednotný a dnes je jednotné i jeho vedení, všechny ostatní úvahy jsme odložili stranou, protože osud naší země visí na vlásku“.

V slzách popsal zvěrstva páchaná Hamásem. „Viděli jsme bestie, barbary, se kterými bojujeme. Viděli jsme svázané a do hlavy střelené děti, zaživa upálené muže a ženy, znásilněné a zmasakrované mladé ženy, bojovníky, kterým uřízli hlavy, na jednom místě sehnali lidi dohromady a kolem nich položili ojeté pneumatiky a upálili je zaživa.“

„Bojujeme ze všech sil na všech frontách, přešli jsme do útoku. Hamás je ISIS a my ho rozdrtíme a zlikvidujeme, stejně jako svět rozdrtil a zlikvidoval ISIS,“ dodal Netanjahu.

Ministr obrany Yoav Gallant řekl: „Byl to vražedný útok, závažnější než jakýkoli jiný teroristický útok, k němuž kdy ve světě došlo. Tisíce teroristů zaútočily s cílem rabovat, zabíjet a vraždit. Sloužím Státu Izrael jako voják a bojovník již 47 let, zažil jsem mnoho těžkých událostí, ale takovou událost jsem ještě nezažil. Pan premiér to popsal – děti, které byly svázány dohromady a zavražděny, lidé, kteří byli upáleni, barbarské činy, které židovský národ nezažil od roku 1945.“

„Tyto údálosti zastavila jen jedna věc, statečnost bojovníků. Projížděl jsem oblastí poslední tři dny, byl jsem ve městech, v kibucech, setkal jsem se s bojovníky, kteří vyšli z bojů, slyšel jsem jejich příběhy, slyšel jsem o bojovnících, kteří zaútočili první, padli, jejich kamarádi je následovali a pokračovali, dokud teroristy nezabili,“ dodal.

„Toto nebude pokračovat, nebude docházet k situacím, kdy se vraždí izraelské děti a my to necháme plavat. A já říkám – vymažeme tu věc zvanou Hamás ISIS Gazy z povrchu zemského,“ uzavřel.

Předseda Strany národní jednoty Benny Gantz prohlásil, že se „Izrael nachází v jedné ze svých nejtěžších hodin, jsou to osudové dny, jeho přátelé, jeho rodiny byly zavražděny a uneseny krutým nepřítelem, nepřítelem, který musí být vyhlazen všemi prostředky a bez jakýchkoli skrupulí. To, že zde stojíme bok po boku, je jasným vzkazem nepříteli a hlavně vzkazem všem občanům Izraele, jsme všichni pohromadě, mobilizujeme se, jsme mobilizováni.“

„Vyzývám všechny občany doma, kteří se bojí a mají strach, kteří ztratili pocit bezpečí, a říkám vám, že tomu strachu rozumím. Rozumím té bolesti. A nemám slova, kterými bych vás utěšil. Ale nenechte se mýlit, Stát Izrael je nejsilnější zemí v regionu. Má nejsilnější armádu a nejlepší lidi. Tuto sílu pociťují v Gaze a v případě potřeby ji pocítí i v Libanonu a uvidí ji celý svět. To co dostane náš nepřítel bude krev, oheň a kouř,“ dodal.

Zdůraznil také: „Není čas na složité otázky, ale na zdrcující odpovědi na bojišti. Vláda a bezpečnostní síly mají širokou a důležitou podporu i ze strany opozičních stran, z nichž některé se k nám, jak doufám, v příštích dnech ještě připojí.“

12.10.2023 04:46 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    12. 10. 2023

    Odpovědět

    NO jak by řekl Masaryk: Tož budeme sedlat.. jen doufám že to je pravda a že Pásmo Gazy opravdu převálcují metr po metru. Jinak Hamas vyhraje, zase vyhraje.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.