Praha Jeruzalém

Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchynová Smigolová odsuzuje spěch s obviňováním Izraele z války, kterou rozpoutal Hamás, a říká, že ji „erupce“ globálního antisemitismu šokovala.

Od: Israel National News 21. března 2024 15:38

Globální reakce na masakr, který 7. října spáchal Hamás, a výbuch antisemitismu po celém světě, který následoval, ukazuje, že se svět nepoučil z holocaustu, řekla česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchynová Smigolová.

V rozhovoru pro Jewish News Syndicate velvyslankyně Kuchynová Smigolová kritizovala spěch svých kolegů v Evropské unii a OSN, kteří obviňují Izrael z války rozpoutané Hamásem.

„Vypadá to, jako by se z holocaustu řádně nepoučili,“ řekla. „Tato neschopnost rozlišovat mezi útočníkem a obráncem je naprosto ohromující.“

Nárůst antisemitských incidentů po celém světě po 7. říjnu velvyslankyně označila za „erupci“ a řekla, že ji překvapuje, že „klasický antisemitismus“ zůstává tak silný jako téměř osm desetiletí po skončení holocaustu.

Kuchynová Smigolová uvítala blížící se konec funkčního období šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borella a upozornila na jeho častou kritiku a obviňování Izraele.

„Skoro každý by byl lepší než on,“ řekla.

Komentáře české vyslankyně jsou v kontrastu s výroky jiných světových lídrů, kteří prohlásili, že Izrael je národem, který se nepoučil z holocaustu.

Minulý měsíc brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva obvinil Izrael z páchání „genocidy“ v Gaze a přirovnal válku ke konečnému řešení.

„To, co se děje v pásmu Gazy, není válka, ale genocida. Není to válka vojáků proti vojákům. Je to válka vysoce připravené armády proti ženám a dětem. To, co se děje v pásmu Gazy s palestinským lidem, se nestalo v žádném jiném okamžiku v dějinách kromě jednoho: Když se Hitler rozhodl vyvraždit Židy,“ řekl.

Tento měsíc americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro The New Yorker prohlásil, že když požádal členy izraelského válečného kabinetu, aby byli na bojišti opatrní, členové kabinetu mu odpověděli: „Amerika za druhé světové války kobercově bombardovala Německo.“ Biden uvedl, že mu odpověděl: „Proto jsme skončili u Organizace spojených národů a všech těch pravidel o tom, že se to nesmí opakovat“.

22.03.2024 05:13 Daniel Žingor257Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Petr Moravec

    23. 3. 2024

    Odpovědět

    Biden se kvůli touze po znovuzvolení uchýlil ke lžím a pro Izrael je velké zlo, stejně jako byl Obama a mnoho dalších před ním. Nic nového pod sluncem. Oceňuji odvahu české velvyslankyně říci tato slova. Snad jen mohla zvolit méně korektní vyjádření ve větě : "Tato neschopnost rozlišovat mezi útočníkem a obráncem je naprosto ohromující.." Spíše než "ohromující", je to totiž znechucující...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.