Praha Jeruzalém

Průzkum provedený samotnými Palestinci ukázal, že 71 % Palestinců považuje rozhodnutí zaútočit 7. října na Izrael za správné. 93 % respondentů se nedomnívá, že by se teroristická organizace dopustila válečných zločinů.

Autor: Yitz Goldberg 20. března 2024 22:55

Nový průzkum zjistil, že drtivá většina palestinských Arabů v Gaze i Judeji a Samaří považuje rozhodnutí Hamásu zaútočit 7. října na Izrael za správné.

V průzkumu, který provedli Dr. Chalíl Šikaki nebo Walid Ladadweh z Palestinského centra pro výzkum politiky a průzkumů v Ramalláhu, byli respondenti dotazováni, zda je podle jejich názoru rozhodnutí Hamásu zahájit 7. října ofenzivu proti Izraeli správné, nebo nesprávné. Na tuto otázku odpovědělo 71 % obyvatel Gazy kladně, 23 % záporně a 6 % nevědělo.

V Judeji a Samaří byly odpovědi podobné: 71 % odpovědělo ano, 16 % ne a 13 % uvedlo, že neví.

Průzkum porovnával odpovědi s podobným průzkumem z prosince, tehdy se pouze 57 % Gazanů domnívalo, že masakr byl správný, a 82 % Arabů v Judeji a Samaří útok podporovalo.

Průzkum se také ptal, zda se respondenti domnívají, že se Hamás při útoku dopustil válečných zločinů. Zatímco drtivá většina respondentů odpověděla „ne“, ti, kteří byli vystaveni záběrům z masakru, o něco častěji odpovídali „ano“ (17 %) než ti, kteří záběrům vystaveni nebyli (2 %).

S tím, že jen malá většina (52 %) by raději viděla, aby Hamás kontroloval pásmo Gazy.

Průzkum se obyvatel Gazy ptal také na distribuci humanitární pomoci. Podle 90 % je distribuce pomoci místními palestinskými organizacemi diskriminační z politických důvodů, zatímco podle 70 % je diskriminační pomoc distribuovaná agenturou UNRWA.

22.03.2024 05:20 Daniel Žingor200Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

7 komentářů

  1. Karel Křivan, Ing.

    22. 3. 2024

    Odpovědět

    Neexistenci "palestinského národa" dokládá člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Zahír Músejn v rozhovoru pro nizozemský deník Trouw, v roce 1977 pravil: „Žádný palestinský národ neexistuje. Vytvoření palestinského státu je pouze prostředkem pokračování našeho boje proti státu Izrael za naši arabskou jednotu. Ve skutečnosti dnes není žádný rozdíl mezi Jordánci, Palestinci, Syřany a Libanonci. O palestinském lidu mluvíme dnes pouze z politických a taktických důvodů, protože národní zájmy Arabů vyžadují, abychom jako účinný prostředek boje proti sionismu vyzvedli existenci zvláštního ‚palestinského národa‘. Jordánsko jako suverénní stát s definovanými hranicemi nemůže uplatňovat nároky na Haifu a Jaffu. Jako Palestinec si však mohu nepochybně nárokovat Haifu, Jaffu, Beer-ševu i Jeruzalém Jakmile jednou prosadíme naše právo na celou Palestinu, nebudeme váhat ani minutu a spojíme ji s Jordánskem“.

  2. Karel Křivan, Ing.

    22. 3. 2024

    Odpovědět

    Stát který byl tak bestiálně napaden jako Israel, má absolutní právo útočníka vyhladit do posledního muže. Nejen právo, ale i povinnost vůči lidstvu. Dále má právo vyhladit všechny, kteří útočníka podporují penězi, demonstracemi, potravinami, nebo vystoupením v zdegenerované televizi. "Nevinné děti" co běhají s plastikovým kalašnikovem a řvou "ratatatata zabíjím Židy" nejsou děti. Jsou to zárodky teroristů. Za deset let budou zabíjet v Evropě. Nás ! Pryč s tím svinstvem ! Dodávky vody ? Ale ano ! Za každého propuštěného jeden kanystr vody. To by bylo jásotu na obou stranách. Ale nejdřív je nechat alespoň týden bez vody. Příměří ? Ne ! Bezpodmínečnou kapitulaci, soud jako v Norimberku, a šibenice místo luxusního hotelu někde v emirátech Mrtví podporovatelé Hamásu nejsou "oběti". Leda tak oběti Hamásu, oběti imámů, oběti koránu. Očistěte svět od islámu ! Nejspíš ten teroristický útok sjednotil Israel a ukázal malichernost těch pitomých rozbrojů. Doufám, že v Israeli není už žádný pitomý sluníčkář.

    • Petr Moravec

      23. 3. 2024

      Odpovědět

      Pane Křivané, děkuji za smělá a naprosto pravdivá slova.

      • Petr Moravec

        23. 3. 2024

        Odpovědět

        A opravdu jediným pozitivem celé té ohavnosti 7.10. i současné zrady a lží ze strany USA, EU, OSN a jiných je semknutí se obyvatel Izraele a jejich příklon k pravici. Na druhé straně ten dav "zlaté mládeže" z Tel Avivu, co před rokem zapaloval ohně na dálnicích se nikam nepoděl a levicová fronta Izraele taky ne. Lidé se nemění, jen počasí...

  3. Jaromír Vykoukal

    22. 3. 2024

    Odpovědět

    No vida. Jaké "překvapení". Problém je v tom. že OSN, EU a další to nezajímá. Zabít Izraelce nevadí...to je OK. Ale zabít palestinského Araba, to je jiná Pravda je taková, že to co se děje v Pásmu Gazy je kruté. Ale nic z toho by se nedělo, nebýt toho 7. října, který drtivá většina těchto lidí považuje za správnou akci. Jestli mislí Izrael útok na Rafah vážně, měl by začít co nejrychleji. Už to musí skončit.

    • Daniel Žingor

      22. 3. 2024

      Odpovědět

      Myslí... a zaútočí... a ohledně timingu - copak Izrael, ale my jako ČR jsme prokoučovali loni v říjnu a listopadu tu nejlepší dobu, kdy bylo možné přesunout ambasádu :\

      • Petr Moravec

        23. 3. 2024

        Odpovědět

        My jsme vazalové politiky EU. To by ministrem zahr. nesměl být Lipavský a prezidentem Pavel...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.