Praha Jeruzalém

Íránští představitelé potvrdili, že v Isfahánu byl zasažen protiletadlový systém S-300, a přiznali, že narušení jejich vzdušného prostoru nebylo zjištěno.

Autor: Shula Rosen, 21. dubna 2024

Podle deníku The New York Times Izrael v pátek při svém prvním útoku přímo proti Íránu použil rakety, které se vyhnuly detekci íránských radarů, a poškodil systém S-300 na letecké základně v Isfahánu.

Podle západních představitelů chtěl Izrael vyslat Íránu zprávu, že může obejít jeho obranné systémy a nepozorovaně udeřit.

Izraelský útok byl rovněž odvetou za to, že Írán minulou sobotu v noci vypustil na Izrael 350 raket a bezpilotních letounů, z nichž 99 % zachytila izraelská, americká, jordánská a britská armáda.

Dva íránští představitelé potvrdili, že v Isfahánu byl zasažen protiletadlový systém S-300, a přiznali, že narušení jejich vzdušného prostoru nebylo zjištěno.

Deník Times of Israel uvedl, že satelitní snímky ukázaly poškození radaru systému S-300 na osmé letecké základně Shekari v Isfahánu, která tvoří součást obrany přísně tajného jaderného zařízení Natanz.

Podle zprávy amerických médií byl izraelský úder proti Íránu rozsáhlejší než několik bezpilotních letounů, o nichž informovala íránská státní média.

„Izraelci zasáhli to, co měli v úmyslu zasáhnout,“ uvedl jeden ze zdrojů pro Fox News a dodal, že záměrem bylo zasáhnout systém protivzdušné obrany ruské výroby, který byl několikrát zasažen a znefunkčněn.

Izrael však zatím oficiálně nepřiznal a nepřihlásil se k odpovědnosti za úder.

Stejně jako v mnoha případech zahrnujících letecké údery na íránské cíle a také v případě prvního izraelského úderu přímo na íránské území se Izrael vyhýbá přiznání odpovědnosti, aby umožnil Íránu „věrohodné popření“ a nemusel tak naplnit hrozby, že v případě vyprovokování zaútočí na Izrael.

Írán zatím úder bagatelizuje, ministr zahraničí jej přirovnal k dětské hře.

Íránský ministr zahraničí Amir-Abdollahian řekl televizi NBC News: „To, co se stalo včera večer, nebyl žádný útok.“

„Byl to let dvou nebo tří kvadrokoptér, které jsou na úrovni hraček, které v Íránu používají naše děti,“ řekl.

24.04.2024 05:47 Daniel Žingor178Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.