Praha Jeruzalém

Arabové podnítili konfrontaci s židovskými návštěvníky Chrámové hory.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Incident začal ve středu poté, co skupina více než 40 židovských návštěvníků údajně provokovala arabské návštěvníky a úředníky Wakf při cestě na Chrámovou horu. Wakf, „islámská náboženská milice“, která dohlíží na místo, zakazuje členům jiné víry kromě islámu, aby se tam modlili.

Na videu s touto událostí, které bylo ukázáno redaktorům Israel National News, byla skupina Židů zahrnující i muže oblečené v ultra-ortodoxním oblečení vedle těch, kteří měli různé druhy pletených jarmulek a někteří neměli pokrývku hlavy vůbec. Arabští muži jsou vidět, jak křičí „Allahu Akbar“ když návštěvníci prochází.

V reakci na to někteří židovští muži volali první slova „Shema Yisrael“, židovského prohlášení o víře v Boha, zatímco jiní krátce zpívali známou melodii a žádali Boha, aby obnovil Chrám.

Tato židovská skupina byla následně policií z Chrámové hory vyhnána.

Incident však pro ně ještě neskončil, protože těchto něco přes 40 lidí bylo předvedeno na policejní stanici Starého Města. Organizace „Nati Rom of the Honenu“, která pomáhá Židům zadrženým policií z nacionalistických důvodů, tvrdila, že policie, na to, co se stalo, reagovala nesprávně.

„Někteří lidé ve skupině reagovali (na Araby) tím, že volali na Shemu,“ vysvětlil. „V důsledku toho policie začala používat nadměrné násilí proti členům této skupiny. Je třeba poznamenat, že jsou mezi nimi rabíni, veřejní činitelé a starší lidé.“ dodala Nati Rom.

V reakci na to policie přisoudila většinu viny židovským návštěvníkům. Uvedla, že Židé, v reakci na provokaci, porušili pravidla Chrámové hory.

„Izraelská policie pracuje v náročných podmínkách, kdy je nutné balancovat při zachování zákona a pravidel daného místa a nikomu nedovolí porušovat zákon,“ uvedli policisté.

17.01.2018 20:46 Daniel Žingor382Zdroj: World Israel News

Klíčová slova