Praha Jeruzalém

Centrální vojenská základna v Sýrii byla napadena, nahlášeny vysoké ztráty. Ke zodpovědnosti se nikdo nepřihlásil.

Od: World Israel News

Velké skladiště zbraní patřící iránským revolučním gardovým sborům (IRGC), bylo v neděli v noci napadeno a údajně byly způsobeny vysoké ztráty a škody.

Zprávy v arabských médiích uvádějí, že syrská základna v provincii Hama patřící do 47. brigády Sýrie byla napadena raketami, které způsobily silné výbuchy s plameny viděnými z veliké dálky.

Syrský opoziční mediální aktivista Mohamad Rasheed uvedl, že některé rakety udeřily v zbrojním skladu části Hamy a že obyvatelé v oblastech u základny utekli ze svých domovů. Řekl, že základnu provozují Iránci a Iránci najatými bojovníci z Libanonu, Iráku, Afghánistánu a Pákistánu.

Počet obětí se v těchto zprávách liší, ale nejméně 26 vojáků bylo zabito, přičemž některé zdroje uváděly až 40 mrtvých. Několik z nich bylo údajně iránských vojáků. Iránská zpravodajská agentura ISNA citovala „místní zdroje a aktivisty“, kteří uvedli, že zásah zabil 18 Iránců, včetně jejich velitele.

Sýrská oficiální agentura SANA ohlásila, že řada vojenských základen na venkově provincií Hama a Aleppo byla „vystavena nové agresi“. Zprávy nekomentovaly rozsah škod způsobených útokem.

Evropské středomořské seismologické centrum zaznamenalo zemětřesení o velikosti 2,6 stupně v místě útoku Hama, pravděpodobně to byl výsledek výbuchů způsobených napadenou municí.

Reuters citovala opoziční zdroj, který uvedl, že jedno ze zasažených míst je armádní základna poblíž města Hama, která je všeobecně známá jako náborové středisko pro iránské šíitské milice, které bojují po boku vojenských sil prezidenta Bashara Assada.

„Přes 80 000 extremistů v Sýrii pod iránskou kontrolou“

V pátek se velvyslanec Izraele v OSN Danny Danon obrátil na RB (UNSC) a předložil nové informace o přítomnosti Iránu v Sýrii, včetně letecké fotografie iránského iniciačního a náborového střediska pro šiitské milice.

„Existuje přes 80 000 extremistů z celého Blízkého východu, kteří jsou členy šíitských milicí v Sýrii pod iránskou kontrolou. To, co vidíte na tomto obrázku, je ústřední indikační a náborové středisko Iránu v Sýrii, „řekl Danon Radě bezpečnosti.

Syrská organizace pro lidská práva založená ve Velké Británii (SOHR) uvedla, že útok se zdá být proveden Izraelem a že byl zaměřen na skladiště zbraní – raket země – země.

Al-Akbarbar, noviny Hizballáhu, obviňuje za útok Izrael. IDF na tato obvinění nereaguje, stejně jako kdykoli dřív v podobných případech.

Izraelský ministr dopravy Yisrael Katz, člen bezpečnostního kabinetu, nepotvrdil, že za útoky stojí Izrael, ale v pondělí ráno pro IDF Radio řekl, že „naše politika je jasná – nebudeme akceptovat iránskou drzost“ v Sýrii.

Tento nejnovější útok nastává uprostřed stoupajícího napětí mezi Iránem a Izraelem v návaznosti na dřívější letecký útok v tomto měsíci na leteckou základnu T4 v Sýrii, který zabil nejméně sedm členů iránského vojenského personálu. Sýrie, Irán a Rusko obvinily za tento útok Izrael.

Izrael považuje iránské vojenské základny v Sýrii za překročenou „nepřekročitelnou červenou linii“ a opakovaně uvedl, že bude bojovat, aby zabránil tomu, aby se iránské vojenské síly nacházely ve válkou roztrhané zemi.

Izraelský ministr obrany Avigdor Liberman v rozhovoru s londýnskou saúdskou zpravodajskou stanicí Elaph ve čtvrtek uvedl, že „pokud Irán napadne Tel Aviv, Izrael zasáhne Teherán a zničí všechny iránské vojenské hrozby vůči Izraeli v Sýrii bez ohledu na cenu, kterou by to stálo.“

30.04.2018 20:13 Daniel Žingor141Zdroj: World Israel News

Klíčová slova