Praha Jeruzalém

Ve dvou vlnách leteckých úderů v sobotu v noci a v neděli brzy ráno bombardovaly izraelské letecké síly vojenské základny Hamasu.

Od: World Israel News

Izraelské letectvo uskutečnilo 15 vzdušných útoků proti cílům Hamásu v pásmu Gazy a to v sobotu v noci a v neděli ráno, informoval mluvčí IDF.

Vypálené střely byly odvetou za raketové a minometné útoky na židovské komunity v jižním Izraeli provedené předtím v sobotu večer a také v neděli ráno. Tyto útoky se také pokoušely poškodit bezpečnostní hraniční plot a za pomoci zápalných draků zapálit pole s úrodou v Izraeli, informoval mluvčí IDF.

Protiraketová baterie Iron Dome sestřelila čtyři projektily vystřené na Izrael, ty směřovaly na místní židovské komunity. Další dvě střely dopadly do neobydlených oblastí.

V reakci na tyto raketové útoky pak ještě v sobotu v noci uskutečnily izraelské letecké síly 10 útoků na cíle Hamásu.

V neděli ráno pak provedly druhé kolo náletů – několik hodin poté kdy palestinští teroristi vypálili další čtyři střely na jižní Izrael a porušili tak neoficiální dohodu o příměří, uvedla IDF.

Pokud se Hamás „rozhodne následovat cestu terorismu a neřešit problémy obyvatel Gazy, bude za to i nadále draze platit a tato cena poroste, pokud to bude zapotřebí,“ řekl mluvčí IDF.

Shehab news – agentura Hamásu uvedla, že Izrael zasáhl místa ve čtvrti Shejaiya v Gaze, v uprchlickém táboře Nuseirat a poblíž města Khan Younis.

Palestinské Quds news oznámily izraelské zásahy poblíž města Rafah.

Nejsou žádné okamžité zprávy o ztrátách.

Obnovený raketový útok na hranicích s Gazou následoval po pátečních střetech a po masivním útoku z minulého týdne, kdy palestinské teroristické skupiny vypálily na jižní Izrael více než 100 raket a minometných granátů a armáda odpověděla zásahem více než 65-ti cílů Hamásu a Islámského džihádu v pásmu Gazy.

Palestinské žhářství ničí přírodní rezervaci

Během dne bylo několik stovek akrů půdy v blízkosti hranice s Gazou – včetně přírodní rezervace přilehlé ke Kibbutzu Carmia a zemědělské půdy na Kibbutzu Nir Am – zasaženo ohněm – nejsilněji od začátku násilností řízených Hamásem nazývaných „pochodem návratu“.

Teror znovu propukl v reakci na smrt Razan Najjar, palestinské lékařky, který byla zasažena palbou IDF během léčby palestinského protestujícího při násilných střetech v blízkosti hraničního plotu.

03.06.2018 20:48 Daniel Žingor234Zdroj: World Israel News

Klíčová slova