Praha Jeruzalém

Izrael bude i nadále potlačovat íránskou agresi v regionu a zachovávat svou bezpečnostní koordinaci s Ruskem, uvedl Netanjahu před nástupem do letadla do New Yorku.

Autor: Adina Katz, World Israel News

Před nástupem do letadla do New Yorku na mezinárodním letišti Ben-Guriona předseda vlády Benjamin Netanjahu ocenil „velký úspěch“, kterého bylo dosaženo v uplynulých třech ohledně potlačování íránské agrese v oblasti a slíbil, že bude i nadále dělat cokoli, aby chránil izraelskou bezpečnost.

Netanjahu, který se ve čtvrtek sejde s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, prý ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi řekl, že je Izrael „hluboce znepokojen ztrátami na životech“ způsobených neúmyslným sestřelením ruského letadla minulý týden, což si vyžádalo 15 lidských životů. Rusko za tento incident obvinilo Izrael.

Ve čtvrtek cestovali izraelští představitelé do Moskvy, aby předložili svou zprávu o nehodě a ukázali, že Sýrie vypálila desítky střel 40 minut po izraelském útoku na zbrojní sklady Íránu, dlouho po návratu izraelských letadel zpět na základnu. Podle této zprávy jedna ze syrských raket zasáhla letadlo, což způsobilo jeho pád.

Moskva v úterý oznámila, že poskytne Sýrii pokročilý raketový systém S-300, který by měl být dodán přibližně za dva týdny.

„Plně podporujeme IDF v jejích činnostech na obranu našeho státu. Budeme i nadále činit kroky k zamezení vzniku íránské vojenské přítomnosti v Sýrii a budeme pokračovat v koordinaci bezpečnosti mezi IDF a ruskou armádou,“ uvedl Netanjahu a dodal, že se s Putinem dohodli na setkání zástupců obou armád k projednání další koordinace.

Netanjahu má v pondělí navštívit Valnou shromáždění OSN.

25.09.2018 16:33 Daniel Žingor122Zdroj: World Israel News

Klíčová slova