Praha Jeruzalém

Izraelský premiér tvrdě zkritizoval evropské země za to, že přes americké sankce umožňují obchod s Íránem.

Od: World Israel News a AP, 1. prosince 2019

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve svém nedělním video prohlášení uvedl, že by se evropské země „měly stydět“ za obcházení sankcí USA a za obchodování s Íránem, který označil za největšího světového sponzora terorismu.

Ve svém video prohlášení Netanjahu varoval, že evropské země umožňují Íránu vyvíjet jaderné zbraně.

Minulý týden Belgie, Dánsko, Finsko, Nizozemsko, Norsko a Švédsko oznámily, že se připojily k INSTEXu, což je organizace založená k usnadnění evropského obchodu s Íránem.

INSTEX založily Německo, Francie a Británie za účelem koordinace dovozních a vývozních plateb, aby evropské společnosti mohly s Íránem obchodovat a to navzdory tlaku USA.

Írán existenci INSTEXu uvítal jen velmi chladně – zejména proto, že nezahrnuje obchod se životně důležitou ropou.

Kromě důkazů, které Izrael předložil v souvislosti s íránským programem na vývoj jaderných zbraní, Islámská republika také financuje a cvičí teroristy v celém regionu. To vše navzdory vážným ekonomickým potížím na domácí frontě, které ohrožují stabilitu státu.

Mezi teroristickými organizacemi, které Írán podporuje, jsou Hamas a Palestinský islámský džihád v Gaze, Hizballáh v Libanonu a Houthiové v Jemenu. Kromě útoku na tzv. nepřátele Íránu tyto frakce terorizují místní obyvatelstvo a bojují proti zřízení nebo udržování demokratických vlád.

02.12.2019 05:47 Daniel Žingor162Zdroj: World Israel News

Klíčová slova