Praha Jeruzalém

Ministr obrany přikázal IDF, aby prozkoumala proveditelnost projektu umělého ostrova v Gaze, iniciovaného ministrem Jisraelem Katzem.

Od: Arutz Sheva, 1.12.2019 6:05

Ministr obrany Naftali Bennett pověřil náčelníka generálního štábu a vedení resortu obrany, aby provedli studii proveditelnosti a bezpečnosti projektu umělého ostrova u pobřeží Gazy, který formuloval ministr Yisrael Katz.

Channel 12 News v sobotu večer informovaly, že se Bennett a náčelník generálního štábu Aviv Kochavi tento týden setkali a souhlasili s podporou projektu ostrova, a nechají prozkoumat možnosti zřízení mezinárodně financovaného mezinárodního letiště v Gaze.

Bývalí ministři obrany Moshe Ya’alon a Avigdor Liberman se proti ostrovní iniciativě postavili, ale Bennett, který tuto myšlenku podpořil, už když byla kabinetu před několika lety představena, ji považuje za kreativní řešení, které může usnadnit život civilistů v Gaze. Samozřejmě pod podmínkou, že to povolí resort obrany – tedy, že tento projekt nebude pro Izrael představovat hrozbu.

Ministr zahraničí Yisrael Katz se k této otázce vyjádřil na Twitteru a řekl: „Už po celá léta propaguji iniciativu mezinárodního ostrova poblíž Gazy, jako jediného řešení možného kontrolovaného civilního spojení Gazy se světem a udržení bezpečnostní hranice s Izraelem.“

„Tento týden jsem se setkal s ministrem obrany Bennettem, který na rozdíl od jeho předchůdců vyjádřil této iniciativě svou podporu. Informoval jsem premiéra Netanjahua a doufám, že budeme moci brzy začít,“ dodal ministr Katz.

05.12.2019 05:39 Daniel Žingor191Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova