Praha Jeruzalém

Hladina největší sladkovodní nádrže Izraele, Kinneretu (Genezaretské jezero), po dešti stále stoupá. Nyní je jen 124 centimetrů od horní červené čáry.

Od: Arutz Sheva, 10.2.2020 8:45

Kinneret, největší izraelská sladkovodní nádrž, se díky nedávným dešťům stále zaplňuje a blíží se ke své maximální kapacitě, čímž se zvyšuje možnost prvního oddtoku vody z Kinneretu za téměř 30 let.

V pondělí ráno se Kinneret (nebo také Galilejské moře) zvedlo na úroveň 210,4 metru pod hladinou moře, takže na dosažení horní červené čáry Kinneretu zbývá pouhých 124 centimetrů – to je maximální úroveň jezera.

Pokud Kinneret překročí horní červenou čáru, orgány správy povodí otevřou protipovodňová stavidla a vypustí vodu do řeky Jordán. Ta se nakonec vleje do Mrtvého moře. Tato stavidla nebyla otevřena od roku 1992.

Na sever od Kinneretu hlásilo návštěvnické centrum Hory Hermon, že bude v pondělí pro návštěvníky otevřeno a že je na místě slabý poprašek sněhu.

Očekává se, že dnes bude oblačno až zataženo, přičemž teploty zůstanou na tuto roční dobou pod průměrem.

Od severního Izraele dolů k severnímu Negevu se očekávají slabé deště, zatímco v některých vyšších nadmořských výškách může padat sníh.

11.02.2020 04:10 Daniel Žingor256Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova