Praha Jeruzalém

Zatím se neví, jakou pozici ve vládě Gantz na první rok a půl obsadí, následně se očekává, že se ujme pozice premiéra.

Od: World Israel News, 26. března 2020

Jen málokdo by předpokládal, že Benny Gantz povede svou frakci do vlády národní jednoty s premiérem Benjaminem Netanjahuem a následně se Modrá a bílá rozpadne, jak se to stalo ve čtvrtek.

Podrobnosti stále ještě přicházejí, ale zprávy uvádí, že Gantz povede 15 členů své frakce Israel Resilience do vlády. Israel Resilience je jednou ze stran tvořících Modrou a bílou, koalici stran, které se spojily, aby lépe konkurovaly Netanjahuovu Likudu.

Zatím se neví, jakou pozici ve vládě Gantz na první rok a půl obsadí, následně se očekává, že se ujme pozice premiéra. Pozice mluvčího (předsedy) Knessetu a ministra zahraničí již byla zveřejněna.

Gabi Ashkanazi, který je stejně jako Gantz bývalým šéfem štábu IDF, se ujme funkce ministra obrany a nahradí tak Naftali Bennetta ze strany Yemina.

Chili Tropper i Avi Nissenkorn jsou zmiňováni v souvislostí s křeslem ministra spravedlnosti, přičemž většina zpráv uvádí, že by mělo jít o bývalého ministra spravedlnosti.

Podle Haaretz získá Gantzova strana stejný počet ministerských funkcí jako Likud a jeho partneři. To znamená, že téměř každý z Gantzovy strany bude ministrem.

Další dvě strany, které tvoří Modrou a bílou, Yesh Atid vedený Yairem Lapidem a Telemem vedený Moshe Ya’alonem, zůstanou mimo vládu.

Signálem příznačným pro dnešní digitální věk bylo, že Lapid a jeho členové opustili jeden po druhém skupinu Whatsapp Modré a bílé.

Labouristická strana Merava Michaeliho za připojení k Netanjahuovi, který čelí obvinění ve třech případech obvinění z korupce, na Gantze ostře zaútočila. Není však jasné, zda se k vládě nebo opozici připojí vůdce labouristů Amir Peretz a další labourista Itzik Shmuli.

Gantz během předvolební kampaně opakovaně slíbil, že do vlády vedené Netanjahuem, kvůli obviněním, kterým čel, nikdy nevstoupí.

Gantz také během předvolební kampaně slíbil, že se nikdy nepřipojí k Společné arabské kandidátce a tento slib porušil bezprostředně po volbách, kdy je přijal do potenciální vlády.

Ačkoli jde o technikálii, Gantz teď bude muset vrátit mandát k sestavení vlády, který mu dal prezident Reuven Rivlin, ten ho poté předá Netanjahuovi.

Modrá a bílá byla založena 21. února 2019 a vydržela tři volební cykly. Jednalo se o spojenectví Gantzovy nové strany Israel Resilience, středověké strany Yesh Atid vedené Yairem Lapidem a středopravé strany Telem vedené bývalým ministrem obrany Moshe Ya’alonem.

Fúze nastala před volbami v dubnu 2019 s nadějí, že porazí Netanjahua. Netanjahuův Likudov i Gantzova Modrá a bílá získali po 35-ti křeslech, ale ani jeden z nich nemohl najít dostatek koaličních partnerů pro 61-člennou většinu ve 120-místném Knessetu.

Kombinovaná Modrá a bílá se, ve snaze o vlastenectví pojmenovaná podle barev izraelské vlajky, definovala jako pluralistická a reprezentující všechny okraje izraelské společnosti, nicméně měla pouze jednoho člena z izraelské menšiny Druzů a žádné arabské členy.

Rozdělení Modré a bílé podle křesel v Knessetu bylo Israel Resilience (15), Yesh Atid (13) a Telem (5).

27.03.2020 04:38 Daniel Žingor208Zdroj: World Israel News

Klíčová slova