Praha Jeruzalém

Arabská média publikovala články o školení desítek zdravotnických pracovníků z Gazy v nemocnici Barzilai v Aškelonu a na přechodu Erez.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 13. dubna 2020

Hamasem řízené Ministerstvo zdravotnictví v pásmu Gazy připustilo, že v posledních týdnech byly pro boj s COVID-19 izraelskými lékaři vyškoleny desítky jejich lékařů.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gaza Kamal Musa na své FB stránce napsal, že se setkání s lékaři v Gaze konalo na základně IDF na křižovatce Erez.

„Na co ty mediální rozpaky a rozruch po setkání lékařů v Gaze na Erez Crossing?“ Ptal se Musa v příspěvku, který byl z Facebooku odstraněn krátce po jeho zveřejnění.

V rozhovoru pro web Al Jadeid však Musa uvedl, že Hamas „není úzce ani vzdáleně“ spojen s izraelským výcvikem a že je veden v souladu s požadavky Ministerstva zdravotnictví Palestinské samosprávy v Ramalláhu.

Musa ve svém smazaném příspěvku dodával, že izraelské týmy také školily zdravotnický personál PA na Vojenské akademii v Jerichu a během schůzky zveřejňovaly fotografie vyšších představitelů PA spolu s „Židovkou Dálií Basou“, koordinátorkou vládních aktivit IDF na územích (COGAT) a důstojnicí zodpovědnou za zdravotní záležitosti.

Arabská média publikovala články o školení desítek lékařů, zdravotních sester a zdravotnického personálu z Gazy v nemocnici Barzilai v Aškelonu a na přechodu Erez.

Mimo jiné také uvádí, že Izraelci doporučili prodloužit dobu karantény v Gaze z 14 dní (jak je obvyklé) na 21. Toto doporučení pak Hamas v pásmu Gazy schválil.

15.04.2020 05:08 Daniel Žingor163Zdroj: United with Israel

Klíčová slova