Praha Jeruzalém

Dvouletý Hamza z Ramalláhu, narozený s život ohrožující vrozenou srdeční chorobou, prošel v Izraeli komplikovanou operací srdce a minulý týden ho poslali z nemocnice domů.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 12. května 2020

Malý palestinský chlapec se vrátil z Izraele domů poté, co na klinice Save a Life ve zdravotnickém centru Wolfson Medical Center v Holonu podstoupil život zachraňující operaci srdce. Centrum je proslavené operacemi srdce tisíců dětí z celého světa.

Hamza Ali Mohammed se narodil s život ohrožující vrozenou srdeční chorobou a už prodělal první operaci. Nicméně pro přežití potřeboval operaci druhou. V únoru podstoupil operaci otevřeného srdce provedenou dobrovolnickým lékařským týmem SACH a od té doby byl v průběhu koronavirové krize hospitalizován.

„Jeho zotavení bylo velmi komplikované a museli jsme ho připojit k pžístrojům, které ho několik týdnů udržovaly při životě,“ řekla dr. Racheli Sion Sarid z dětského JIP oddělení nemocnice.

Hamza byl několikrát velmi blízko smrti.

„Byla jsem si jistá, že to nedá, ale pokaždé to nějak prošlo, jako nějaký zázrak. U těchto dětí funguje nějaké kouzlo,“ řekla.

Věci se ještě komplikovaly poté, co Hamzovi rodiče uvízli ve svém domovském městě Ramallah poté, co odešli na krátkou návštěvu, aby navštívili své další děti, ale nemohli se vrátit kvůli koronavirové karanténě.

„Celý lékařský tým oddělení dětské kardiologie se stal jeho rodiči,“ řekl Dr. Ahmed Amer, izraelsko-arabský lékař, který je součástí lékařského týmu SACH. Amer byl pro Hamzovy rodiče hlavní kontaktní osobou – mluví totiž arabsky.

„Všichni jsme se stali jeho rodinou. Sestry se střídaly v tom, která ho zrovna držela v náručí a hrály si s ním. Nenechali jsme ho na chvíli na pokoji. Dítě jeho věku a při jeho zdravotním stavu musí být objímáno a milováno, aby se zotavilo a zesílilo, a to je přesně to, co jsme dělali.“

Dr. Amer mluvil s Hamzovými rodiči každý den, poslal jim obrázky a videa z jeho zotavování a informoval je o každém pokroku. Když se Hamzův stav zlepšil, byl už sám schopen komunikovat se svými rodiči prostřednictvím videohovorů.

„Když je poprvé uviděl ve videu, začal plakat a dlouho nám trvalo, než jsme ho zase uklidnili,“ řekl doktor Amer, „ale zvykl si na to a my jsme před pár týdny společně s jeho rodiči přes video oslavili jeho narozeniny.“

7. května Hamza v doprovodu Dr. Racheli a Dr. Ahmeda nemocnici opustil. Oba lékaři s ním cestovali do Hizmy, kde už na opětovné setkání se svým synem netrpělivě čekali Hamzovi rodiče.

Hamzova matka v slzách děkovala zdravotnickému týmu: „Jsme tak vděční za všechnu tu péči, kterou jste nám věnovali, za tu odbornost – vysokou úroveň odbornosti, šikovnosti, lidskosti a svědomí.“

„Je to úžasný příběh,“ řekla Dr. Racheli. „Je to příběh o lékařském týmu, který neúnavně bojoval za život kriticky nemocného dítěte, příběh malého statečného chlapce, který proti všem předpokladům přežil, a příběh lidí, lidských bytostí, které si navzájem pomáhají bez ohledu na jejich původ a náboženství. Toto je příběh o záchraně dětské srdce.“

Save Child’s Heart (SACH) je mezinárodní nezisková organizace, která už pečovala o více než 5 400 dětí ze 62 zemí v Africe, na Středním východě, v Asii, Evropě a Jižní Americe. SACH také vyškolila více než 120 zdravotnických pracovníků z těchto zemí a pracuje bez ohledu na národnost, náboženství, barvu pleti, pohlaví nebo finanční prostředky.

14.05.2020 05:52 Daniel Žingor218Zdroj: United with Israel

Klíčová slova