Praha Jeruzalém

Po amerických sankcích příjmy z prodeje ropy prudce poklesly – íránský deficit je na 70% výše rozpočtu: „Nemáme příjmy z prodeje ropy.“

Od: Arutz Sheva, 29.6.2020 19:53

Americké sankce spolu s vypuknutím koronaviru způsobily zastavení íránské ekonomiky, uvedly Izrael Hayom.

Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) budou příjmy Íránu za tento rok 2 miliardy dolarů – třicetkrát méně než v období před zavedením amerických sankcí.

V současné době prodává Írán méně než 200 000 barelů ropy denně a možná dokonce méně než 100 000 – v roce 2017 to byly téměř 4 miliony barelů denně.

Nejméně 40% íránského rozpočtu je postaveno na prodeji ropy, přičemž jeho další významná část závisí opět na ropě.

Izrael Hayom citovaly íránského ministra financí Farhada Dejpasanda, který připustil, že „nemají příjmy z ropy.“ I když budou sankce odstraněny, řekl, „země nebude schopna pokrýt své ztráty. Musíme najít nové zdroje příjmů.“

Hlavními odběrateli ropy Íránu byly Čína a Indie. Ty se nyní obrátily na Rusko, Saúdskou Arábii a USA.

Podle Dejpasanda se očekává, že íránská ekonomika letos klesne o 15% a ztratí téměř 70 miliard dolarů. MMF však očekává, že dojde k méně drastickému poklesu – jen o 6%.

Před vypuknutím koronavirové krize dosáhl íránský deficit 70% výše rozpočtu.

V neděli Írán uvedl, že bylo potvrzeno, že na koronavirus zemřelo dalších 125 lidí. Mezitím poté, co centrální banka oznámila inflaci 41,3% spadla íránská měna rial. Írán má v současné době nezaměstnaných 10 milionů lidí, což je téměř 20% míra nezaměstnanosti.

30.06.2020 05:25 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova