Praha Jeruzalém

Střelci vyzbrojení tlumiči zastřelili muže identifikovaného opozičními weby jako představitele Hizballáhu.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 9. srpna 2020

Íránská agentura Fars News v sobotu informovala, že neznámí střelci zastřelili libanonského muže, jehož opoziční webové stránky označily za operativce teroristické skupiny Hizballáh.

Habib Daoud (58 let) a jeho dcera Maryam (27) byli v pátek večer poblíž Teheránu zastřeleni, zatímco seděli v autě.

Střelba se odehrála v sousedství domu zástupce vůdce Iráckého lidového odboje, Abu Mahdiho Al-Muhandise, který byl v lednu v Bagdádu spolu s nejvyšším íránským generálem Qassemem Soleimanim zabit americkým útokem.

Webové stránky opozice uváděly, že Daoud byl členem Hizballáhu, informoval kuvajtský deník Al-Qabas.

Podle íránských zpráv jeden nebo více střelců na motocyklu vypálilo asi pět kulek. Čtyři kulky zasáhly své cíle, zatímco pátá zasáhla projíždějící auto.

Tato oblast je známa, že je domovem vysokých členů šíitských organizací a mnoha libanonských šíitů. Není jasné, jakou roli měl Daoud v libanonské teroristické organizaci a co dělal v Teheránu, i když íránské zprávy tvrdily, že byl profesorem historie.

Je obecně známo, že je metoda dvou vrahů na motocyklu používána organizací Mujahideen Halk, levicovou protirežimní organizací, která dříve provedla řadu atentátů na íránské představitele a vědce, informovaly Izrael Hayom.

 

Podle zahraničních zdrojů tato organizace spolupracuje s izraelskou agenturou Mossad a americkými zpravodajskými službami.

Vůdci teroristické skupiny Hizballáh financovaní, vyzbrojeni a vyškolení Íránem opakují iránskou oficiální doktrínu, že je jejich cílem zničení Izraele. Írán najal tisíce bojovníků Hizballáhu, aby odešli do Sýrie a pomohli podpořit syrského diktátora Bashara Al-Assada.

V průběhu let pomohl Írán vyzbrojit Hizballáh až 180 000 raketami, kterými tato teroristická skupina hrozí Izraeli. Hizballáh v minulosti přijal politiku odpalování raket na civilní cíle Izraele.

10.08.2020 05:52 Daniel Žingor181Zdroj: World Israel News

Klíčová slova