Praha Jeruzalém

Syrská organizace na obranu lidských práv uvádí, že byli při náletu ve východní Sýrii zabiti pákistánští ozbrojenci bojující za Írán.

Od: AFP, 26. listopadu 2020 17:17

Letecké útoky, provedené pravděpodobně Izraelem, zabily ve válkou zničené východní Sýrii nejméně 19 bojovníků proiránských milic, uvedl ve čtvrtek válečný monitor.

Tyto údery zasáhly brzy ráno pozice íránem podporovaných milicí před městem Albu Kamal v provincii Deir Ezzor a zahynuli při nich převážně pákistánští bojovníci, uvedla Syrská organizace na obranu lidských práv.

Syrská státní média sice útok neohlásila a Izrael se k jednotlivým útokům hlásí jen velmi zřídka, nicméně Syrská organizace na obranu lidských práv obvinila židovský stát, že od soboty zahájil proti proiránským silám v Sýrii nejméně dva dalších letecké útoky.

Podle válečného monitoru, který sídlí ve Velké Británii, ale informace čerpá od svých zdrojů v Sýrii, bylo ve středu při úderech poblíž Damašku a v jižní Sýrii zabito nejméně osm bojovníků podporovaných Íránem.

V sobotu v noci zahynulo při leteckých úderech poblíž Albu Kamal nejméně 14 proiránských bojovníků z Iráku a Afghánistánu, uvedla tato organizace.

Írán podporuje v občanské válce v Sýrii režim prezidenta Bašára Asada.

Poslední údery přišly poté, co izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval Radu bezpečnosti, aby okamžitě podnikla kroky k odstranění íránských sil ze Sýrie.

„Izrael … požaduje úplný návrat Íránu a jeho zmocněnců ze Sýrie a odstranění íránské vojenské infrastruktury ze syrského území,“ uvedl v dopise adresovaném šéfovi Rady bezpečnosti OSN.

Izrael údajně provedl na Sýrii od vypuknutí občanské války v roce 2011 stovky leteckých a raketových útoků a zaměřil se při tom na íránské a libanonské síly Hizballáhu i na syrské vládní jednotky.

Od počátku brutálního potlačování protivládních protestů v roce 2011 zabila válka v Sýrii více než 380 000 lidí a další miliony byly nuceny opustit své domovy.

27.11.2020 06:31 Daniel Žingor168Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova