Praha Jeruzalém

Nedávné testy byly provedeny spolu s USA a prokázaly, že tento systém dokáže v průběhu konfliktu zneškodnit souběžně vyvstávající hrozby.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 16. prosince 2020

Izraelská organizace pro protiraketovou obranu (IMDO) a Americká agentura pro protiraketovou obranu (MDA) v úterý oznámily, že úspěšně dokončily sérii testů protiraketového obranného systému Davidův prak ve střetu s balistickými raketami.

Provedené testy vedli zástupci Rafael Advanced Systems z testovacího místa ve středním Izraeli za účasti Izraelských vzdušných sil (IAF) a námořnictva.

„Tato série úspěšných testů je zásadním milníkem v rozšiřování operačních schopností Izraele při obraně proti současným i budoucím hrozbám,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Davidův prak je navržen tak, aby zachytil balistické střely středního a dlouhého doletu s doletem 25 až 190 mil. Obranný systém Iron Dome zachycuje cíle krátkého dosahu a střely Arrow brání proti útokům na dlouhé vzdálenosti.

Série otestovala nové a pokročilé schopnosti zbraňového systému Davidův prak, přičemž realizovala řadu scénářů simulujících různé druhy hrozeb.

Výsledky tohoto testu umožní IMDO a průmyslovým technikům vyhodnotit a upgradovat schopnosti tohoto systému.

IMDO a Rafael také úspěšně prokázali schopnosti systému Iron dome v zachycování řízených střel, bezpilotních vzdušných letounů (UAV) a dalších hrozeb.

Test prokázal interoperabilitu vícevrstvého mechanismu protivzdušné obrany se zapojením Arrow, Davidova praku a Iron Dome.

„To ukazuje na to, že tyto systémy budou schopné během konfliktu zachytit hrozby simultánně vedle sebe,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Zkoušky se účastnili zástupci MDA, izraelského obranného průmyslu a vojáci izraelského letectva (IAF). Ve spolupráci s americkou společností Raytheon je hlavním dodavatelem pro vývoj zbraňového systému Davidův prak společnost Rafael. Divize Elta IAI vyvinula radar MMR a společnost Elbit Systems vyvinula BMC Golden Almond.

Davidův prak je významnou součástí izraelského vícevrstvého mechanismu protivzdušné obrany. Vývoj celého tohoto mechanismu řídí IMDO a skládá se ze čtyř vrstev – Iron Dome, Davidův prak, Arrow-2 a Arrow-3. Všechny kooperují s IAF. Davidův prak byl prohlášen za funkční v dubnu 2017.

Ministr obrany Benny Gantz úspěšné testy ocenil slovy, že „poprvé prověřily kombinované schopnosti vícevrstvého systému protivzdušné obrany Státu Izrael“.

Vícevrstvý izraelský mechanismus protivzdušné obrany je „jedním z nejpokročilejších na světě a chrání stát před hrozbami blízkými i vzdálenými“ a „poskytuje Izraeli strategické schopnosti nejvyšší úrovně, což nám umožňuje efektivně fungovat při jakémkoli scénáři.“

Vedoucí IMDO Moshe Patel uvedl, že řada testů byla „bezprecedentní svou složitostí“.

„Prostřednictvím těchto testů jsme prokázali, že má stát Izrael robustní, vícevrstvou schopnost čelit různým hrozbám – řízeným střelám, bezpilotním letounům, balistickým střelám. Poprvé jsme prokázali vícevrstvý přístup k řešení hrozeb – přístup, který využívá zbraňové systémy Iron Dome, Davidův prak a Arrow. Pomocí tohoto přístupu lze identifikovat a zachytit celou řadu hrozeb prostřednictvím plné koordinace a interoperability mezi všemi těmito systémy,“ dodal.

17.12.2020 06:40 Daniel Žingor407Zdroj: United with Israel

Klíčová slova