Praha Jeruzalém

Malleyho pozadí je znepokojující – má historii kritika Izraele.

Autor: David Isaac, World Israel News, 21. ledna 2021

Zpráva Jewish Insider z 20. ledna je pro příznivce Izraele znepokojující: zvláštním vyslancem pro Írán se má údajně stát Robert Malley.

Prezident Joe Biden se netají touhou vrátit se k íránské dohodě z roku 2015, což je dohoda, kterou Izrael ostře odmítá a kterou bývalý prezident Donald Trump označil za „nejhorší dohodu vůbec“. Tato dohoda připravila Íránu cestu k získání jaderných zbraní. D. Trump ji opustil v roce 2018.

Bývalý představitel ministerstva zahraničí Aaron David Miller pro Jewish Insider uvedl, že by jmenování Malleyho bylo „chytrým krokem“, přičemž řekl, že rozumí problémům souvisejícím s touto dohodou a má blízký vztah s nastávajícím ministrem zahraničí Tony Blinkenem a dezignovaným poradcem pro národní bezpečnost Jakeem Sullivanem.

Malleyho pozadí však znepokojuje ostatní, kteří poukazují na jeho historii kritika Izraele.

Ronald Radosh, který pracoval v roce 2015 v Hudsonově institutu a poskytl tehdy informace o Malleym, připomněl, že Malley byl odvolán z Obamova volebního výboru v roce 2008 po „protestech židovské komunity ohledně jeho soukromých setkání s Hamasem“.

Radosh píše: „V článcích primárně psaných pro The New York Review of Books, se pravidelně zaměřoval na údajné hříchy a zodpovědnost Izraele za nedostatek míru mezi Izraelem a Palestinci. Jeho profil na kanálu Discover the Networks obsahuje odkazy na jeho články, z nichž měly mnohé za spoluautora Husajna Aghu, bývalého poradce Jásira Arafata.“

 

Jeff Dunetz, zakladatel The Lid Blog, říká: „Pro ty, kteří pana Malleyho neznají, jde o druhou generaci nasáklou nenávistí vůči Izraeli. Nevěřím, že by se hříchy otců přenášely na syny, ale tento syn se rozhodl jít ve stopách svého otce.“

 

„Malleyovi rodiče byli zuřivě protiizraelští a Jásir Arafat byl jejich osobní přítel. A vskutku Arafat byl mezi těmi „vůdci“ (pokud mám použít lepší výraz), kteří u francouzské vlády intervenovali, aby rodinu Malleyových znovu přijali do Francie poté, co byli vykázání za své radikální aktivity,“ píše Dunetz.

Jako zvláštní asistent prezidenta Clintona pro arabsko-izraelské záležitosti byl Malley pravděpodobně jediným, kdo z neúspěchu mírových rozhovorů v Camp Davidu v roce 2000 obviňoval Izrael.

22.01.2021 06:22 Daniel Žingor211Zdroj: World Israel News

Klíčová slova