Praha Jeruzalém

Česká republika je po Maďarsku druhým členským státem Evropské unie, který otevřel svou diplomatickou misi v Jeruzalémě.

Autor: Aryeh Savir, TPS a United with Israel, 11. března 2021

Česká republika ve čtvrtek slavnostně otevřela svou diplomatickou misi v Jeruzalémě – rozšíření své ambasády v Tel Avivu. V Jeruzalémě již dřív založila své kulturní a obchodní centrum.

Česká republika je po Maďarsku druhým členským státem Evropské unie, který v Jeruzalémě otevžel svou diplomatickou misi.

Český premiér Andrej Babiš přijel do Izraele společně se svým maďarským protějškem Viktorem Orbanem, aby se setkal s vedením země a dozvěděl se o jeho úspěšném boji s pandemií COVID-19.

Poté se zúčastnil slavnostního zahájení společně s izraelským ministrem zahraničí Gabim Ashkenazim a ministrem vnitra Amirem Ohanou.

Ashkenazi na inauguraci uvedl, že „změny na Středním východě by měly být založeny na uznání reality a historické pravdy, že město Jeruzalém je duchovním centrem židovského národa a jeho hlavním městem již přes 3000 let a hlavním městem Izraele od jeho založení.“

Později se Babiš a Orban setkali s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem. Všichni tři vůdci se zúčastnili summitu o prohloubení spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a výroby vakcín.

Ve svém prohlášení po setkání Netanjahu ocenil, že Orban a Babiš otevřeli své mise v Jeruzalémě „a také to, že nám pomáhají na mezinárodní scéně jako skuteční přátelé.“

 

„V duchu tohoto přátelství přišli sem do Jeruzaléma, aby viděli, jak můžeme spolupracovat na COVIDu,“ dodal.

„Diskutovali jsme o spoustě nápadů. Prvním z nich je výměna zelených pasů, jak jsme již udělali s několika zeměmi. Bylo by důležité k tomu přidat Maďarsko a Českou republiku, ale stejně tak vidět, jak můžeme zapojit jak Českou republiku, tak i Maďarsko do projektu mezinárodního závodu, který zde v Izraeli chceme postavit na výrobu vakcín budoucnosti,“ řekl Netanjahu.

„Diskutovali jsme o tom. Musím říct, že tu je zájem na spolupráci. Tím se pro naše země otevírají tyto možnosti – je podle mě příznačné, že na tom můžeme dělat společně. Je nám spolu lépe.“

Český krok se tímto připojuje k vlně zemí, které v posledních měsících ohlásily otevření velvyslanectví v Jeruzalémě, včetně Kosova, Srbska, Dominikánské republiky, Malawi a Rovníkové Guineje.

USA a Guatemala v květnu 2018 přemístily své velvyslanectví do Jeruzaléma.

Honduras, který má v Jeruzalémě svou obchodní kancelář, uvedl, že své velvyslanectví do hlavního města přemístí do konce roku 2020.

Brazílie má v hlavním městě obchodní kancelář.

12.03.2021 05:52 Daniel Žingor266Zdroj: United with Israel

Klíčová slova