Praha Jeruzalém

Turecký prezident naléhá na kosovského předsedu vlády, aby přehodnotil rozhodnutí země otevřít své velvyslanectví v Jeruzalémě.

Autor: Elad Benari, Kanada, 26. března 2021 23:35

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval kosovského předsedu vlády Albina Kurtiho, aby přehodnotil rozhodnutí své země otevřít velvyslanectví v Jeruzalémě, informovala v pátek zpravodajská agentura i24NEWS.

Zpráva byla doručena jako součást dopisu, v němž poblahopřál Kurtimu k jeho pondělnímu vítězství ve volbách.

Podle časopisu i24NEWS zveřejnila ve čtvrtek Kurtiho kancelář Erdoganův dopis.

Po navázání diplomatických styků s Izraelem 1. února letošního roku, otevřelo Kosovo nedávno formálně své velvyslanectví v Izraeli v Jeruzalémě.

Loni v září bylo oznámeno, že Srbsko do července 2021 přemístí své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma a že Kosovo uzná Izrael.

Tyto kroky byly zahrnuty do dohody o ekonomické normalizaci mezi Srbskem a Kosovem, která byla podepsána na setkání s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě.

Kosovský prezident Hashim Thaçi tehdy řekl, že „vzájemné uznání mezi Kosovem a Izraelem je historickým úspěchem“.

Krok Kosova byl odsouzen jordánskou vládou, která jej označila za „do očí bijící porušení mezinárodního práva a mezinárodních rozhodnutí“.

Palestinská samospráva, která chce, aby se Jeruzalém stal hlavním městem budoucího palestinského státu, Kosovo za otevření jeho velvyslanectví v Jeruzalémě odsoudila podobně.

28.03.2021 06:35 Daniel Žingor159Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova