Praha Jeruzalém

Šéf kabinetu PA diplomatům EU: Arabové v Jeruzalémě se musí zúčastnit voleb, ať už jako voliči, nebo jako kandidáti.

Autor: Elad Benari, 1. dubna 2021 5:37

Šéf kabinetu Palestinské samosprávy (PA) Mohammad Shtayyeh ve středu vyzval Evropu, aby vyvinula tlak na Izrael, aby umožnil palestinským Arabům ve východním Jeruzalémě účast v nadcházejících parlamentních volbách PA naplánovaných na 22. května a prezidentských volbách plánovaných na 31. července, uvádí tisková agentura WAFA .

Shtayyeh řekl diplomatům Evropské unie (EU), se kterými se setkal v Ramalláhu, že se palestinští Arabové v Jeruzalémě, podle dohod podepsaných s Izraelem, musí účastnit voleb, ať už jako voliči, nebo jako kandidáti.

„Volby jsou bránou k ukončení rozdělení a obnovení demokracie,“ uvedl a zdůraznil, že jsou vyžadovány (palestinskou) veřejností.

Shtayyeh dále hovořil o důležitosti vysílání mezinárodních pozorovatelů, aby volební proces sledovali a překonali jakékoli překážky ze strany Izraele.

Zástupce EU Sven Kühn von Burgsdorff uvedl, že EU zaslala Izraeli formální žádost o povolení vstupu mezinárodních pozorovatelů ke sledování voleb, avšak dodal, že dosud nedostali žádnou odpověď.

Předseda PA Mahmoud Abbas nedávno vydal dekret nařizující všeobecné volby na územích přidělených PA.

Dekret stanovuje, že se budou parlamentní volby konat 22. května. „Prezidentské“ volby se pak budou konat 31. července. Dále stanovuje termín 31. srpna pro ustavení Palestinské národní rady.

Abbasovo funkční období ve funkci předsedy PA mělo vypršet v roce 2009, nicméně ve funkci nadále zůstává i bez voleb.

Od roku 2006 se už žádné volby do PA neuskutečnily a jakékoli snahy o podobné iniciativy v minulosti PA k volbám nepřivedly.

PA v minulosti využila odmítnutí Izraele dovolit jeruzalémským Arabům volit jako záminku k tomu, aby se volby neuskutečnily.

01.04.2021 06:17 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova