Praha Jeruzalém

Podle vrcholných diplomatů bylo na jednáních s Íránem ve Vídni dosaženo dalšího pokroku, ale dohoda ještě není uzavřena.

Auttor: Elad Benari , 21. června 2021 6:10

Vrcholní diplomaté v neděli uvedli, že na jednáních mezi Íránem a světovými mocnostmi bylo dosaženo dalšího pokroku ve snaze obnovit dohodu z roku 2015 a dodali, že nyní je na vládách zapojených do jednání, aby učinily politická rozhodnutí, informovala agentura Associated Press.

Enrique Mora, představitel Evropské unie, který předsedal závěrečnému zasedání šestého kola rozhovorů mezi Ruskem, Čínou, Německem, Francií, Británií a Íránem, novinářům řekl, že „jsme blíže k dohodě, ale ještě tam nejsme“.

„Dosáhli jsme pokroku v řadě technických otázek,“ dodal Mora. „Nyní máme více jasno v technických dokumentech – všechny jsou poměrně složité – a tato skutečnost nám umožňuje mít také dobrou představu o tom, jaké jsou politické problémy.“

Podrobněji se k tomu nevyjádřil.

V písemném prohlášení po nedělních rozhovorech vyzvali vrcholní evropští diplomaté E3 k urychlenému přijetí rozhodnutí ve státech zapojených do rozhovorů.

„Delegace se nyní vydají do svých hlavních měst, aby se poradily se svým vedením,“ napsali diplomaté a dodali: „Vyzýváme všechny strany, aby se vrátily do Vídně a byly připraveny dohodu uzavřít. Čas rozhodnutí se rychle blíží.“

Náměstek íránského ministra zahraničí pro politické záležitosti Abbas Araqchi před nedělním zasedáním uvedl, že „si myslí, že jsou téměř všechny dokumenty k dohodě připraveny“.

„Z hlavních otázek, které zůstávají sporné, byly některé vyřešeny a některé zůstávají, ale nabyly velmi přesné podoby a je zcela jasné, jaké jsou rozměry těchto sporů,“ citovala Araqchiho agentura AP.

Minulý týden Araqchi uvedl, že nepřímé rozhovory přiblížily stranany k dohodě jako nikdy předtím, ale zásadní otázky ještě zbývá dojednat.

Írán postupně omezil dodržování dohody z roku 2015 v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Írán a šest světových mocností jednají od dubna ve Vídni, aby vypracovaly kroky, které by měly obě klíčové strany podniknout.

Írán trvá na zrušení všech sankcí, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že některé zůstanou zachovány, pokud byly uvaleny kvůli jiným problémům, včetně lidských práv a íránské podpory extremistických hnutí.

21.06.2021 05:48 Daniel Žingor113Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova