Praha Jeruzalém

„Dosáhli jsme všech cílů, které jsme si pro návštěvu stanovili, a ještě víc. S Američany jsme se dohodli na společné strategické práci s cílem zastavit íránské jaderné závody,“ uvedl izraelský premiér.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 29. srpna 2021

Izraelská delegace do Washingtonu odletěla v neděli ráno po několikanásobném zpoždění zpátky do Izraele.

Americký prezident Joe Biden se měl s izraelským premiérem setkat ve čtvrtek v poledne, ale jednání bylo odloženo na pátek kvůli dvojitému sebevražednému bombovému útoku na kábulském letišti, který si mezi téměř 200 oběťmi vyžádal i životy 13 amerických mariňáků.

Před odletem do Izraele po své první diplomatické návštěvě Washingtonu Bennett návštěvu popsal jako „úspěšnou pracovní návštěvu Washingtonu“.

„Setkání bylo velmi vřelé a velmi užitečné. Mezi mnou a prezidentem Bidenem bylo navázáno přímé a osobní spojení, které je založeno na důvěře,“ řekl.

„Dosáhli jsme všech cílů, které jsme si pro návštěvu stanovili, a ještě víc. S Američany jsme se dohodli na společné strategické práci s cílem zastavit íránské jaderné závody. Učinili jsme významný krok ve vybavování a budování izraelské moci,“ dodal.

 

Po setkání s Bidenem mezi čtyřma očima Bennett novinářům řekl, že si s sebou přiváží „nového ducha, ducha dobré vůle, ducha naděje, ducha slušnosti a poctivosti, ducha jednoty a bipartismu lidí, kteří zastávají velmi odlišné politické názory, někdy dokonce i opačné, a přesto všichni sdílíme hluboké nadšení pracovat společně na budování lepší budoucnosti Izraele. A o tom Izrael je. Chceme být dobří a konat dobro.“

Biden prohlásil, že jeho administrativa je „odhodlána zajistit, aby Írán nikdy nevyvinul jadernou zbraň. Na první místo však klademe diplomacii a uvidíme, kam nás to zavede. Pokud však diplomacie selže, jsme připraveni obrátit se k dalším možnostem.“

Bennett prezidentovi řekl, že oceňuje jeho „jasná slova, že Írán nikdy nebude moci získat jadernou zbraň, a že jste zdůraznil, že se pokusíte o diplomatickou cestu, ale že tu jsou i jiné možnosti, pokud to nebude fungovat“.

„Írán je v oblasti exportu teroru, nestability a porušování lidských práv, světovou jedničkou. Zatímco tu teď sedíme, Íránci roztáčejí své centrifugy v Natanzu a Fordowu.  Musíme je zastavit a na tom se oba shodneme. Proto jsme vypracovali komplexní strategii, o níž budeme hovořit a která má dva cíle. Prvním cílem je zastavit íránskou regionální agresi a začít ji stáčet zpátky. A druhým cílem je trvale zabránit Íránu v tom, aby se kdy mohl probít k jaderné zbrani,“ prohlásil Bennett.

Trapný okamžik

Biden, který četl svá prohlášení z papíru, byl přistižen v trapném okamžiku, kdy bylo vidět, jak podřimuje, zatímco Bennett pronášel své vášnivé projevy.

Bennettův tým se usilovně snažil prezentovat summit jako hvězdný úspěch, ale jiní poukazují na to, co považují za nedostatky tohoto setkání.

Strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua obvinila Bennetta, že „před Bidenem zcela kapituloval a poškodil bezpečnost Izraele, když se zavázal, že nebude veřejně bojovat proti návratu Íránu k jaderné dohodě“.

Zprávy uvádějí, že Bennett slíbil, že nebude otevřeně lobbovat proti návratu USA k jaderné dohodě s Íránem, což je strategie, kterou Netanjahu prosazoval jako premiér a která nakonec vedla k odstoupení prezidenta Donalda Trumpa od jaderné dohody z roku 2015.

„Je to nebezpečné rozhodnutí, které v sobě spojuje nezkušenost, nezodpovědnost a nedostatek vůdcovství. Írán cválá plnou silou vpřed a slabá izraelská vláda ukázala, že proti němu nehodlá bojovat,“ obvinil Bennetta Likud.

Na této zprávě se podílely United with Israel.

30.08.2021 06:03 Daniel Žingor104Zdroj: United with Israel

Klíčová slova