Praha Jeruzalém

Po operaci se dvojčata mohla poprvé v životě vidět.

Autor: Donna Rachel Edmunds, World Israel News, 6. září 2021

Při první operaci svého druhu v Izraeli lékaři úspěšně oddělili dvojčata srostlá hlavami a umožnili dívkám poprvé v životě se navzájem vidět.

„Když sestry čerstvě oddělená miminka přivedly k sobě, dívala se na sebe, vydávala zvuky a jemně se dotýkala – bylo to nádherné,“ řekl listu Times of Israel doktor Isaac Lazar, ředitel jednotky intenzivní péče pro děti v univerzitním lékařském centru Soroka v Beerševě. „Byla mezi nimi vidět komunikace a bylo to tak zvláštní.“

Děvčátka se narodila před necelým rokem, byla spojena vzadu na hlavě a směřovala od sebe. Protože místo, kde byly spojeny, neobsahovalo žádnou kůži ani kost, lékaři připravovali mladé sestry na dvanáctihodinovou operaci na život a na smrt již několik měsíců.

„Bylo to složitější, než si člověk dokáže představit,“ řekl Lazar. „Museli jsme podniknout kroky, aby jim narostla další kůže.“

Srostlá dvojčata jsou vzácná a žádné dvě sady nejsou stejné, takže lékařský tým neměl žádný příklad, který by mohl následovat. Bylo však rozhodnuto, že nejlepším postupem bude vložit dívkám do hlavy mezi kůži a lebku nafukovací silikonové vaky a pomalu je plnit.

„Každých několik dní se do vaků vstřikovala sterilní voda, čímž se zvětšoval jejich objem,“ řekl doktor Lazar. „Tím se kůže pomalu roztahovala. Po pěti až šesti měsících byly tyto vaky naplněné vodou a kůže, která je pokrývala, stejně velké jako hlavy dětí a vypadalo to, jako by každé dítě mělo dvě hlavy.“

Během tohoto období se lékařský tým připravoval na velký den – operaci oddělení – s využitím nejmodernější izraelské technologie k vytvoření 3D modelů, na kterých si nacvičovali techniku.

„Bylo to tak delikátní, protože operace se prováděla mezi hlavními cévami v hlavách miminek. Všichni jsme věděli, že jakékoliv krvácení by mohlo mít katastrofální následky,“ řekl doktor Lazar.

Jak uvedl deník Times of Israel, operace byla nejen složitá, ale složitý byl i každý krok na její cestě. Dokonce i hospitalizace dvojčat byla obtížná, protože zařízení intenzivní péče jsou určena pro jednoho pacienta najednou; v případě dvojčat muselo být vše zdvojeno.

Stovky hodin příprav a intenzivního plánování se však vyplatily. Oddělení proběhlo během intenzivní dvanáctihodinové operace, lékařský tým se poté rozdělil a pracoval na dívkách odděleně, rekonstruoval chybějící část lebky a uzavřel kůži.

„Po operaci byla dvojčata převezena na jednotku intenzivní péče, kde byla ventilována a pod sedativy. Druhý den začaly dýchat samy a dnes (v neděli) se poprvé setkaly, což bylo prostě úžasné.“

Dívky dosud nemohly hýbat hlavou, což mělo za následek fyzický handicap obou sester. Doktor Lazar však vysvětlil, že rozhodnutí oddělit je v tak nízkém věku bylo přijato proto, aby měly co největší šanci překonat své vývojové opoždění.

„Očekáváme, že při správné rehabilitaci jejich fyzického a kognitivního vývoje doženou své milníky… a umožní jim normální vývoj,“ řekl a dodal: „Doufáme, že je to nyní velmi pravděpodobné.“

07.09.2021 06:41 Daniel Žingor100Zdroj: World Israel News

Klíčová slova