Praha Jeruzalém

„Rozhodnutí, kterým se přiznává desetina částky nároku na odškodnění, fatálně poškodí izraelské odstrašení a opatření k vymýcení terorismu ekonomickými prostředky,“ argumentovala advokátka rodičů obětí Nitsana Darshan-Leitnerová.

Od: United with Israel, 15. září 2021

Rok po podání obří žaloby jménem rodin tří dospívajících chlapců, které v roce 2014 unesli a zavraždili teroristé Hamásu Marwan Kawasme a Amar Abu Aysha, rozhodl jeruzalémský okresní soud o odškodnění ve výši 38 milionů šekelů (přes 11 milionů dolarů), informoval v úterý hebrejský zpravodajský web N12. Obžaloba požadovala 520 milionů NIS (160 milionů USD).

V červnu 2014 se Naftali Fraenkel (16), Gilad Shaer (16) a Eyal Yifrach (19) vraceli stopem domů na šabat v Guš Ecionu u Jeruzaléma. Nastoupili do auta a rychle zjistili, že je unesli palestinští teroristé. Dne 30. června byla jejich těla nalezena v mělkém hrobě poblíž arabské oblasti severozápadně od Hebronu.

Rodiny obětí oznámily, že se proti rozsudku odvolají k Nejvyššímu soudu, informoval server N12.

Nitsana Darshan-Leitnerová, zakladatelka organizace Shurat Hadin-Israel Law Center, která rodiny zastupuje, vysvětlila, že cílem obžaloby je zastavit tok finančních prostředků, které Palestinská samospráva převádí ze svého rozpočtu Hamásu a které se odhadují na 50 až 100 milionů dolarů měsíčně. Jelikož jsou tyto prostředky převáděny různým složkám Hamásu, včetně té vojenské, mohou být v rámci rozsudku proti Hamásu zabaveny, uvedla.

„Rozsudek, kterým se přiznává desetina částky nároku na odškodnění, fatálně poškodí izraelské odstrašení a opatření k vymýcení terorismu ekonomickými prostředky. Potřebujeme legislativu, která určí výši trestní náhrady obětem terorismu, které dostanou to, co si zaslouží, a donutí tak teroristické organizace, aby si dvakrát rozmyslely, než (teroristům) za jejich činy zaplatí,“ uvedla Darshan-Leitnerová na Twitteru.

16.09.2021 06:24 Daniel Žingor121Zdroj: United with Israel