Praha Jeruzalém

Terorista střílel na Židy u Západní zdi – byl zneškodněn.

Od: Arutz Sheva, 21. 11. 2021 15:05

Při střeleckém útoku u Řetězové brány poblíž Západní zdi byl dnes ráno, v neděli, zavražděn jeden člověk a další tři byli zraněni, jeden z nich je ve středně těžkém až těžkém stavu a dva jsou zreněni lehce.

Teroristu bezpečnostní složky zneškodnily.

Jméno muže, který byl při teroristickém útoku v jeruzalémském Starém městě zabit, bylo v neděli odpoledne již povoleno zveřejnit.

Muž byl identifikován jako Eliyahu Kay, zaměstnanec Nadace pro dědictví Západní zdi a nedávný oleh z Jihoafrické republiky.

Zranění byli evakuováni do nemocnic Hadassah Ein Kerem, Hadassah Mount Scopus a Shaare Zedek v Jeruzalémě. Ten, který byl smrtelně zraněn, na následky zranění zemřel v nemocnici Hadassah na hoře Scopus.

Předběžné vyšetřování ukázalo, že terorista střílel ze samopalu na kolemjdoucí a policisty, kteří byli na místě činu. U teroristy byl rovněž nalezen nůž.

Policie se domnívá, že se na útoku podílel další terorista, který z místa činu utekl. Policie po něm pátrá.

Chrámová hora byla bezprostředně po útoku pro Židy uzavřena.

Na místo smrtícího teroristického útoku dorazil ministr veřejné bezpečnosti Omer Barlev, který poskytl podrobnosti o teroristovi.

Podle Barleva je terorista členem politického křídla Hamásu. „Jeho manželka odjela před třemi dny do zahraničí, jeho děti jsou v zahraničí.“ Dodal Barlev s tím, že byl útok předem naplánován.

Přijel policejní komisař Kobi Šabtaj, který uvedl, že byl terorista policii znám.

„Reakce policie byla rychlá, jedná se o vážný incident – provedený nám známým zdrojem,“ řekl Šabtaj.

„Reakce policie byla velmi rychlá, během 32 sekund teroristu identifikovala a zlikvidovala,“ dodal komisař.

Premiér Naftali Bennet v neděli ráno po smrtícím útoku hovořil s ministrem veřejné bezpečnosti Barlevem a policejním komisařem Šabtajem.

Ministr a policejní komisař informovali premiéra o podrobnostech útoku, který se odehrál dnes ráno v Jeruzalémě.

Premiér vydal pokyn ke zvýšení příprav v oblasti Jeruzaléma, aby se zabránilo dalším útokům.

Na útok reagoval Dimiter Tzantchev, velvyslanec Evropské unie v Izraeli.

„Ve svých myšlenkách jsem s oběťmi zbabělého útoku v jeruzalémském Starém městě,“ napsal Tzantchev .

„Přeji zraněným brzké uzdravení. Jednoznačně odsuzuji tento nesmyslný útok proti civilistům. Násilí nikdy není řešením.“

Zdravotník v terénním vozidle Magen David Adom (MDA) Yehoshua Sheetrit a zdravotník MDA Moshe Tubolsky uvedli: „Všichni jsme se snažili, abychom byli v bezpečí. Jakmile jsme byli informováni o střelbě, vyrazili jsme na místo. Přijeli jsme s ATV, říká Sheetrit, a uviděli jsme dva muže ve věku kolem 30 let, jak leží se střelnými zraněními. Starší záchranář Baruch Weissman vyprávěl: Jeden ze zraněných byl v bezvědomí a druhý při vědomí. Na místě jsme jim poskytli život zachraňující lékařskou péči a okamžitě je naložili na terénní vozidlo a evakuovali na mobilní jednotku intenzivní péče, která čekala poblíž židovské čtvrti a odtud byli evakuováni do nemocnic. Stav jednoho z nich je definován jako kritický a stav druhého jako vážný. Evakuovali jsme je do nemocnic Shaare Zedek a Hadassah Mount Scopus. Další tři lehce zraněné evakuovala policejní sanitka.“

Záchranář MDA Elhai Sofer, který evakuoval kriticky zraněného, dodal: „Přijeli jsme na mobilní jednotku intenzivní péče MDA v židovské čtvrti, kde jsme se připojili k terénnímu vozu MDA, který ošetřoval třicetiletého muže v bezvědomí bez pulzu a nedýchajícího se střelným poraněním těla. Umístili jsme ho na jednotku intenzivní péče a cestou do nemocnice jsme se snažili bojovat o jeho život a zároveň jsme na něm prováděli pokročilé resuscitační úkony, ale žel po krátké době museli lékaři v nemocnici konstatovat jeho smrt.“

22.11.2021 05:31 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News