Praha Jeruzalém

Vůdce Islámského džihádu varuje Izrael v souvislosti se zhoršujícím se zdravotním stavem vězně držícího hladovku.

Autor: Dalit Halevi 02.01.22 3:08

Cháder Habíb, vysoce postavený člen teroristické organizace Islámský džihád, obviňuje Izrael ze snahy přivodit smrt teroristického vězně Hišáma abú Havaše, který drží hladovku již 135 dní.

V rozhovoru pro internetové stránky Al-Risala, které jsou napojeny na Hamás, Habib uvedl, že smrt Abu Hawashe by přivedla celý region do stavu nestability.

„Okupace bude litovat a zaplatí vysokou cenu za tento zločin, který musí být odsouzen,“ řekl Habíb a poznamenal, že vůdce Islámského džihádu Ziad Nahala dal jasně najevo, že na případnou smrt Abú Hawáše bude reagovat, protože organizace ji bude považovat za popravu, která vyžaduje tvrdou a bolestivou reakci.

Organizace bezpečnostních vězňů o víkendu uvedla, že zdravotní stav abú Hawáše se zhoršuje a že je jeho život v bezprostředním ohrožení. Organizace apelovala na Červený kříž a lidskoprávní organizace, aby zasáhly a zachránily mu život.

Věznění teroristé v minulosti již několikrát použili metodu hladovky, aby tlačili na Izrael, aby je propustil nebo zlepšil podmínky jejich věznění.

Izrael v minulosti tlaku ustoupil a některé hladovkáře propustil.

Přibližně 1 550 palestinských Arabů vězněných v Izraeli ukončilo v květnu 2012 hladovku výměnou za balíček opatření, který umožnil návštěvy příbuzných v Gaze a přemístění zadržených ze samotky.

Někdy bylo zjištěno, že teroristé během hladovky tajně jedli. Výrazným příkladem byl rok 2017, kdy izraelská policie zveřejnila záběry arciteroristy Marwana Barghoutiho, který byl přistižen, jak tajně jí, zatímco udržuje záminku vlastní hladovky.

02.01.2022 07:12 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova