Praha Jeruzalém

Íránští představitelé opakovaně slíbili, že vymažou židovský stát z mapy.

Od: All Israel News, 13. ledna 2022

Izraelská bezpečnostní agentura (ISA), známá v hebrejštině jako Šin Bet, zatkla pět izraelských občanů, kteří byli údajně naverbováni íránským zpravodajským agentem k provádění špionážních misí proti židovskému státu.

Nejmenovaný vysoký představitel Šin Bet zdůraznil závažnost íránských špionážních náborů.

„Jedná se o závažný případ, v němž se jednalo o záměr vytvořit špionážní síť pro Írán, která by působila na území Státu Izrael,“ uvedl tento představitel Šin Bet.

Vyšetřování Šin Bet probíhalo ve spolupráci s izraelskou policií. Všechny čtyři podezřelé ženy a jeden podezřelý muž jsou Izraelci íránského původu a pocházejí z měst v centrální části Izraele včetně Jeruzaléma. Ačkoli izraelské úřady potvrdily špionážní verzi teprve v úterý, podle izraelského deníku Haaretz jsou podezřelí údajně již nějakou dobu ve vězení.

Íránský zpravodajský důstojník Rambod Namdar údajně kontaktoval podezřelé prostřednictvím Facebooku a doufal, že si získá jejich důvěru tím, že se bude vydávat za Žida žijícího v Íránu. Namdar Izraelcům nikdy neodhalil svou tvář a tvrdil, že mu nefunguje kamera v telefonu.

Jedna ze zatčených, čtyřicetiletá obyvatelka izraelského města Holon u Tel Avivu, údajně přiznala, že s Namdarem byla spolu se svým manželem v kontaktu několik let. I když měla podezření, že je skutečně íránským zpravodajským důstojníkem, přesto souhlasila s tím, že bude za peníze tajně fotografovat citlivá místa v Izraeli, například budovu bývalého velvyslanectví USA v Tel Avivu a interiér ministerstva vnitra a sociální péče.

„Vyšetřování odhalilo, že manžel podezřelé věděl o jejích stycích s Namdarem, a dokonce s ním sám mluvil, ačkoli tušil, že je agentem íránské rozvědky,“ uvedla Šin Bet.

Další podezřelá, sedmapadesátiletá Izraelka, byla v kontaktu s íránským verbířem čtyři roky a za různé mise dostávala 5 000 dolarů. Žena údajně tlačila na svého syna, aby se připojil k izraelské vojenské rozvědce a posílal íránskému verbíři tajné informace. Kromě toho nejmenovaná žena také shromažďovala informace o Izraelcích íránského původu tím, že v Izraeli založila íránský společenský klub. Íránský režim již léta špehuje íránské emigrantské komunity po celém světě ve snaze identifikovat nepřátele i potenciální spojence.

Izraelský premiér Naftali Bennett pochválil izraelské úřady za úspěšné zmaření tohoto pokusu o nábor íránských špionů. 

„Blahopřeji Izraelské bezpečnostní agentuře a izraelské policii k úspěšné operaci, která zabránila teroristické činnosti proti Státu Izrael. Stát Izrael se nachází v pokračující kampani s Íránem. Je to jasné: vidíme nikdy nekončící snahy a pokusy íránských Revolučních gard o verbování izraelských občanů,“ řekl Bennett.

Izraelský premiér zdůraznil, že zasahování íránského režimu do izraelské společnosti přesahuje rámec zpravodajských a bezpečnostních služeb.

„Tyto pokusy přesahují rámec bezpečnosti a zpravodajství; rozšiřují se na snahy ovlivňovat občany Izraele a izraelskou společnost, zasévat neshody a polarizaci, podkopávat politickou stabilitu v Izraeli a poškozovat důvěru veřejnosti ve vládu. Vyzývám občany Izraele, aby byli vůči těmto pokusům obezřetní. Je možné, že za informacemi, které přijímáte nebo sdílíte na sociálních sítích, stojí Íránci. Nepochybujte – dlouhá ruka našich bezpečnostních složek dostihne každého, kdo se pokusí poškodit bezpečnost Izraele,“ prohlásil premiér.

Přibližně 250 000 Izraelců íránského židovského původu se soustřeďuje ve městě Holon poblíž Tel Avivu a v jeho okolí. Zatímco izraelští občané mají v současné době zakázáno navštěvovat Írán, mnoho Izraelců íránského původu se snaží zachovat své íránské židovské kulturní dědictví. Nedávný populární izraelský thrillerový televizní seriál „Teherán“ obsahoval zápletku, v níž izraelští agenti Mossadu íránského původu špehovali pro židovský stát tím, že pronikali na citlivá místa v íránském hlavním městě Teheránu. Seriál byl chválen za vybroušený pohled na složitou íránskou společnost a většina dialogů byla vedena v perštině.

Íránští představitelé opakovaně slíbili, že vymažou židovský stát z mapy. Pokud budou zatčení podezřelí ze špionáže usvědčeni z vlastizrady, hrozí jim mnohaleté vězení.

14.01.2022 03:28 Daniel Žingor139Zdroj: All Israel news

Klíčová slova