Praha Jeruzalém

„Na území Izraele se pohybuje více než 3 000 Arabů z Gazy, o jejichž pobytu armáda neví.“

Od: TPS, 17. února 2022

Izraelské úřady poprvé odhalily, že obyvatel Gazy, který měl povolení ke vstupu do Izraele z humanitárních důvodů, byl agentem Hamásu přistiženým při pokusu organizovat v zemi teroristické činy.

Společná bezpečnostní operace izraelské Generální bezpečnostní služby (GSS) a Negevského oddílu izraelské policie proběhla 24. ledna. Během akce byl zatčen 24letý obyvatel Gazy Ahmad Abu Al-Nur, který vstoupil do Izraele s povolením k lékařskému ošetření, protože překročil povolenou dobu pobytu a v zemi pobýval nelegálně.

Vyšetřováním bylo zjištěno, že v roce 2009 byl Al-Nur povolán do vojenského křídla Hamásu a že se účastnil výcviku a vojenských aktivit proti Státu Izrael. Byl dokonce členem tajné organizace Hamásu.

Al-Nurovy aktivity jako člena Hamásu, stejně jako rozsáhlé znalosti, které o této skupině měl, poskytly vyšetřovatelům jedinečnou příležitost. Jejich vyšetřování odhalilo velké množství zpravodajských informací o operacích Hamásu, mimo jiné včetně umístění jeho tunelů, skladů zbraní a vojenských pozic, z nichž organizace operuje.

Vyšetřování GSS rovněž odhalilo, že svůj pobyt v Izraeli využíval k předávání zpravodajských informací svým velitelům v bezpečnostním aparátu Hamásu (generální štáb) a rovněž se neúspěšně pokoušel o nábor nových operativců Hamásu v Izraeli.

Veškeré materiály z vyšetřování byly předány jižnímu okresnímu státnímu zastupitelství a v nejbližších dnech se očekává, že státní zastupitelství podá obžalobu proti Al-Núrovi u okresního soudu v Beer Ševě.

Izraelské úřady uvedly, že tato záležitost je dalším příkladem toho, jak Hamás cynicky zneužívá takové lidi ke své činnosti. Jeho generální štáb a tajný bezpečnostní aparát využívají humanitárních povolení udělených obyvatelům Gazy k podpoře teroristických aktivit v Izraeli.

Vláda zdůraznila, že teprve nedávno výrazně rozšířila počet těchto povolení ke vstupu do Izraele v rámci snahy Izraele o zlepšení civilní ekonomické situace v pásmu Gazy.

GSS prohlásila, že veškeré podobné pokusy o teroristickou a špionážní činnost vycházející z pásma Gazy bere velmi vážně a že bude i nadále spolupracovat s izraelskou policií a IDF s cílem odhalit a zmařit jakoukoli nepřátelskou činnost ze strany teroristických organizací v Gaze.

Matan Peleg je předsedou sionistické nevládní organizace Im Tirtzu, která odhalila, že více než 3 000 Gazanů pobývá v Izraeli nelegálně. V reakci na tuto zprávu uvedl: „Neexistuje žádné ospravedlnění pro zvyšování počtu povolení, která jsou znovu a znovu využívána k terorismu a násilí.“

„Mezitím se po území Izraele pohybuje více než 3 000 Arabů z Gazy, o jejichž pobytu armáda neví,“ dodal. „Jedná se o vážné a bezprostřední nebezpečí, a proto je třeba všechny zadržet a zavést politiku, jejímž cílem je především ochrana bezpečnosti obyvatel Izraele.“

20.02.2022 06:31 Daniel Žingor115Zdroj: World Israel News

Klíčová slova