Praha Jeruzalém

Jeden z odborníků na cestovní ruch použil pro popis situace hebrejský výraz pro chaos: „Je to balagan, ale je to požehnaný balagan.“

Autor: Nicole Jansezianová, 4. dubna 2022

Celý jeden měsíc, kdy byl plně otevřen turistům, byl ve Svaté zemi rozhodně důvodem k radosti. Když se však Izrael znovu otevřel – z téměř nuly na sto ze dne na den – průmysl se stále oprašoval a pomalu se vyrovnával s prudce rostoucími požadavky.

„Upřímně řečeno? Turistický ruch v těchto dnech trápí to, že není dostatek lidí, kteří by v něm pracovali,“ řekla nám Elisa Moedová, generální ředitelka společnosti Travelujah.

To je vzhledem k neutěšeným zprávám z posledních dvou let pozoruhodný problém. Turistický průmysl byl po dva roky v podstatě okleštěn kvůli přísným pandemickým opatřením izraelské vlády. Země byla od března 2020 do května 2021 na plných 15 měsíců uzavřena pro všechny cizince. Poté přišlo krátkodobé a silně omezené znovuotevření, které po třech měsících skončilo, a následovaly další záchvěvy na konci roku 2021 a v prvních dvou měsících letošního roku.

Najednou se však brány otevřely úplně a většina omezení byla 1. března zrušena. Počet lidí prudce vzrostl a začali se vracet v plné síle.

Obléhaný průmysl však na tuto přílivovou vlnu nebyl připraven.

„Poptávka se tu kumuluje – a to na velmi úzkých ramenou odvětví, které šlo v posledních dvou letech dolů,“ řekl Uri Steinberg ze společnosti Uri Steinberg Consulting. „Od samého počátku měli nedostatek personálu. A říci, že jsou zahlceni, je velmi slabé slovo.“

Společnosti, které musely propouštět své zaměstnance, se nyní snaží najmout nové. A nikdo si nemohl dovolit luxus času na jejich zaškolení.

„Situace se začala zvedat před měsícem a půl. Najednou jsme se dostali z této zóny soumraku a spousta firem začala znovu nabírat zaměstnance,“ řekl Steinberg. „Ale viděli jsme, že spousta lidí už přešla na úplně jinou kariéru, včetně průvodců, kteří migrovali do odvětví špičkových technologií.“

Moedová uvedla, že doba potřebná k získání potvrzení nebo prostému zjištění dostupnosti v hotelech byla dvakrát delší než v době před pandemií, protože na všech místech je nedostatek personálu. Mnoho turistických míst také stále funguje ve zkrácené pracovní době a touroperátoři vysvětlovali, jaké logistické šachy musí hrát, aby tato místa vměstnali do rozvrhu svých skupin.

Dokonce i národní parky je nemožné rezervovat v krátkém termínu, uvedla Moedová, zatímco před několika lety byla dostupnost snadno zjistitelná.

„Proces je u všeho delší a děje se spousta zákulisních šíleností,“ řekla.

Moedová dále uvedla, že se stále setkává s váháním skupin s rezervací, ale co se otevřelo, je trh s menšími, špičkovými zájezdy pro křesťany i židy, „protože jsou možná schopni přijet ve větším časovém předstihu“.

„Všechno, co vidím od teď do července, jsou soukromé zájezdy,“ řekla. „Lidé si je rezervovali hned, jak zjistili, že mohou do Izraele přijet. Vidím, že lidé hledají něco, co je jim mnohem více šité na míru.“

Načasování rozhodnutí Izraele znovu otevřít se navíc shodovalo s globálními událostmi, jako je válka, která ovlivnila náklady na pohonné hmoty a dodavatelský řetězec. 

„Je tu několik věcí, které se naplňují najednou, křižovatka všeho, co se setkává a střetává,“ vysvětlil Steinberg.

Patří k nim dolar, který oslabil, zatímco šekel posílil.

„Americký turista už platí o 25 % více než před dvěma lety,“ řekl Steinberg. „Všichni jsou více frustrovaní za A z toho, kolik platí, a B z úrovně služeb, které dostávají.“

Přesto však turisté přijíždějí. Steinberg uvedl, že pokud poptávka z posledního měsíce něco naznačuje, mohl by letošní rok dosáhnout úrovně roku 2018, který předcházel rekordním číslům v roce 2019. A „pokud bude rok 2022 pokračovat stejným způsobem, bude rok 2023 rekordní … na základě poptávky, které čelíme nyní“.

Náhle zaplavené odvětví si nestěžuje. Po dvou letech hladomoru jsou Izraelci, a dokonce i obtěžkaní pracovníci v cestovním ruchu, rádi, že vidí známky života v uličkách Starého města a na lodičkách na Galilejském jezeře.

Steinberg použil k popisu situace hebrejské slovo pro chaos.

„Je to balagan, ale je to požehnaný balagan,“ řekl.

05.04.2022 05:24 Daniel Žingor118Zdroj: All Israel news