Praha Jeruzalém

Liga arabských států požaduje, aby Izrael ukončil židovské modlitby na Chrámové hoře, říká, že jde o „do očí bijící urážku muslimských pocitů“.

Arabská liga ve čtvrtek vyzvala Izrael, aby ukončil židovské modlitby na Chrámové hoře, a varovala, že jde o nehoráznou urážku muslimských citů, která by mohla vyvolat širší konflikt, uvedla agentura Reuters.

„Naše požadavky jsou jasné, aby Al-Aksá a Haram al Šaríf v celé své oblasti byly jediným místem uctívání muslimů,“ řekl novinářům jordánský ministr zahraničí Ayman al Safadi spolu s šéfem Ligy arabských států Ahmedem Aboulem Gheitem po mimořádné schůzce v Ammánu.

Gheit obvinil Izrael z porušování staleté politiky, podle níž mohou nemuslimové navštěvovat komplex Al-Aksá, ale ne se tam modlit.

„Tato porušení jsou nehoráznou urážkou a provokací muslimských citů a riskují koloběh násilí, který ohrožuje bezpečnost a stabilitu v regionu a ve světě,“ uvedla Liga arabských států v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Safadi, který se ve středu setkal s vysokými americkými představiteli na návštěvě regionu, řekl, že dostal ujištění, že Izrael zastaví vstup židovských věřících do Al-Aksá v posledních 10 dnech ramadánu.

Zasedání Ligy arabských států se uskutečnilo několik hodin poté, co se ve čtvrtek ráno obnovily střety na Chrámové hoře, přičemž Arabové hlásili, že na místo vstoupily izraelské bezpečnostní síly a uzavřely věřící v jedné z mešit.

Záběry z místa ukázaly, že síly použily metody rozhánění nepokojů poté, co je výtržníci napadli kameny a ohňostroji a pokusili se ublížit policistům zevnitř mešity.

Začátkem tohoto týdne vydalo jordánské ministerstvo zahraničí prohlášení, ve kterém varovalo, že údajné „pokračující zásahy Izraele, které mají změnit historický status quo v mešitě Al Aksá, způsobují nebezpečnou eskalaci“.

Téhož dne Jordánsko náhle uzavřelo své vstupní a výjezdní body, takže stovky Izraelců uvízly a nemohly se vrátit domů.

Mezitím na parlamentní schůzi jordánský premiér Bisher Al-Khasawneh podpořil násilí vůči Izraelcům slovy: „Blahopřeji všem Palestincům a všem jordánským pracovníkům islámského Waqf, kteří stojí vysoko jako věž, a těm, kteří házejí kameny na prosionisty, kteří poskvrňují mešita al-Aksá v bezpečí izraelské okupační vlády.“

Autor: Elad Benari, 22. dubna 2022

23.04.2022 08:15 Kristýna Kupková124Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News