Praha Jeruzalém

„V Amnesty to podporujeme. Přijímáme to a vyzýváme k obnovení tohoto zvláštního výboru,“ prohlásila šéfka protiizraelské organizace.

Od: United with Israel, 17. června 2022

V nejnovějším aktu diplomatické války proti židovskému státu Palestinská samospráva spolu s Jihoafrickou republikou a Namibií usiluje o obnovení zvláštního výboru OSN proti apartheidu, informoval deník The Jerusalem Post.

„Právě teď probíhají vážné rozhovory mezi Jihoafrickou republikou, Namibií a státem Palestina o předložení rezoluce Valného shromáždění OSN o opětovném zřízení zvláštního výboru proti apartheidu, který byl původně zřízen v roce 1962, a o zaměření na všechny situace,“ uvedla ve čtvrtek generální tajemnice Amnesty International Agnes Callamardová v OSN, napsal list.

„V Amnesty to podporujeme. Přijímáme to a vyzýváme k obnovení tohoto zvláštního výboru,“ dodala.

„Musíme hned teď využít všech možných nástrojů k vyvíjení tlaku, aby byly systémy útlaku a nadvlády v Izraeli i jinde odstraněny.“

Callamardová pronesla tyto poznámky na akci OSN v New Yorku nazvané „Apartheid, mezinárodní právo a okupovaná palestinská území“, uvádí se ve zprávě.

Francouzská „odbornice na lidská práva“ Callamardová dříve působila jako zvláštní zpravodaj v notoricky protiizraelské Radě OSN pro lidská práva.

Poslední zpráva Amnesty International obviňující Izrael z apartheidu, která byla zveřejněna 1. února, se setkala s ostrým odsouzením ze strany izraelské vlády a židovských skupin po celém světě „jako antisemitská“.

Bidenova administrativa ji odmítla jako „absurdní!, zatímco američtí představitelé ji odsoudili jako „zakořeněnou v historických předsudcích a falešných příbězích“. Amnesty však své obvinění zdvojnásobila.

Avi Bell, profesor na právnické fakultě Univerzity v San Diegu a na právnické fakultě Bar-Ilanovy univerzity, řekl JNS, že „velkým problémem by bylo najít nějaké tvrzení Amnesty, které by bylo z právního hlediska obhajitelné“.

Třísetstránková zpráva je „kompilací unavené propagandy, lží a zkreslení“ a „ústí v jednoduché sdělení: Největší židovská komunita na světě by měla zemřít,“ dodal.

Před čtvrteční akcí izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan podle listu Post vyzval generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, aby protiizraelskou akci nedovolil.

„Prostory OSN nesmí být využívány jako platforma pro ty, kteří se snaží delegitimizovat Izrael – jediný židovský stát,“ napsal v dopise šéfovi OSN.

„Tím, že OSN schvaluje, propaguje a umožňuje konání jedovaté akce s tak výbušným názvem, vysílá světu jasný vzkaz – bez ostychu stojí za těmito falešnými narativy, které nejenže udržují konflikt, ale byly vymyšleny pouze za účelem útoku na Izrael,“ uvedl Erdan.

„Pokud tato událost nepřekračuje hranici, tak kde přesně je ta hranice vedena?“ dodal.

20.06.2022 05:53 Daniel Žingor111Zdroj: United with Israel

Klíčová slova