Praha Jeruzalém

Dobrovolník United Hatzalah Khaled Hardan, muslimský zdravotník z Wadi Ara v severním Izraeli, se vydal do Varšavy, aby zajistil, že židovští uprchlíci budou moci absolvovat cestu do Izraele.

Od: TPS, 23. června 2022

V úterý se dva židovští uprchlíci z Ukrajiny vydali na poslední etapu své cesty do nového domova v Izraeli. V rámci společné operace vedené JDC, Židovskou agenturou a organizací United Hatzalah byli oba uprchlíci, z nichž každý trpí vážným zdravotním stavem, dopraveni do Izraele, kde se jim dostane lékařské péče.

JDC uprchlíky vyvezlo z Ukrajiny a Židovská agentura jim zajistila ubytování v polské Varšavě, zatímco čekali na odlet. Dobrovolníci United Hatzalah Khaled Hardan, muslimský zdravotník z Wadi Ara v severním Izraeli, a izraelská rusky mluvící zdravotnice Vicki Tiferetová z Mošavu Yuval se vydali do Varšavy, aby se ujistili, že pacienti jsou v dostatečně stabilním stavu, aby mohli odletět, a poté je doprovázeli na cestě a zároveň jim poskytovali nepřetržitou lékařskou péči. Letadlo přistálo ve středu brzy ráno v Izraeli.

Když uprchlíci dorazili do Izraele v rámci letu Židovské agentury, který s sebou vezl více než stovku dalších uprchlíků, čekaly na ně sanitní týmy United Hatzalah, které je z letiště odvezly do zdravotnických zařízení v Izraeli, aby mohli pokračovat v léčbě a dostalo se jim náležité péče.

Jedna z uprchlic, žena jménem Donia, přežila holocaust. Donia se narodila v roce 1935 a v roce 1942 sledovala, jak nacisté zavraždili její matku a sestru. Přežila druhou světovou válku a přestěhovala se na Ukrajinu, kde se nakonec provdala a žila v Oděse. Její dcera a vnučka žijí v Izraeli a na Ukrajině žije její vnuk, kterému se podařilo opustit zemi a doprovodit ji na letiště ve Varšavě.

Druhý uprchlík, muž jménem Gutnikov, přijel do Polska před měsícem s manželkou a třemi dětmi z Mariupolu. Předtím neměl žádné zdravotní komplikace, ale když se před odletem ubytovali v polském hotelu, utrpěl zdravotní komplikace, kvůli nimž byl znehybněn a potřeboval lékařskou péči.

„Členové Židovské agentury se obávali, že kvůli nedávným zdravotním komplikacím nebude schopen letu,“ řekla Vicki. „Vyžadoval sledování, aby se jeho stav dále nezhoršoval, a jakmile přistál, čekala na něj sanitka, která ho odvezla do nemocnice k okamžité péči. Tato rodina dlouho čekala na přistěhování do Izraele, protrpěla bombardování a sledovala ničení svého města. Díky partnerství s JDC a Židovskou agenturou jsme se zasloužili o to, že jsme jim pomohli vrátit se domů.“

 

Khaled dodal, že „to pro mě bylo požehnání, že jsem mohl jet a pomoci těmto lidem, kteří uprchli před válkou na Ukrajině, dostat se na bezpečné místo. Jsem šťastný, že jsem byl součástí týmu, který je mohl přivést do Izraele.“

26.06.2022 04:53 Daniel Žingor66Zdroj: United with Israel

Klíčová slova