Praha Jeruzalém

„Zatímco PIJ odpaluje rakety na izraelské civilisty, vyslanec OSN vyjadřuje ‚hluboké znepokojení‘ nad neutralizací vysoce postaveného teroristy, který stojí za bezprostředně hrozícím útokem na Izraelce,“ uvedl izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 14. srpna 2022

Zvláštní koordinátor Organizace spojených národů (OSN) pro blízkovýchodní mírový proces Tor Wennesland vyslal ve středu tým úředníků OSN, aby navštívil šejka Bassama al-Sa’adiho, vůdce teroristické organizace Islámský džihád v oblasti Samaří, drženého v izraelské věznici Ofer, a „navázal na závazky OSN udržet klid v Gaze“.

Al-Sa’adi byl minulý týden zatčen izraelskými speciálními jednotkami při protiteroristické operaci v Džanínu, což byl incident, který vyvolal napětí v pásmu Gazy a následně vedl k víkendové operaci IDF „Breaking Dawn“ proti Islámskému džihádu v pásmu.

Sa’adi má velmi důležité informace o všech teroristických aktivitách Islámského džihádu v oblasti Samaří a předpokládá se, že stojí za sjednocením a zintenzivněním činnosti teroristických organizací v posledních měsících.

Vedení Islámského džihádu požadovalo jako podmínku příměří propuštění několika vězňů zadržovaných Izraelem, včetně al-Sa’adího. Izrael tyto požadavky odmítl. Není jasné, kterých „závazků OSN“ se Wennesland dotýkal.

Wennesland „zopakoval, že příměří v Gaze je velmi křehké a vyzývám všechny strany, aby zachovaly klid“.

Mezitím byl ve čtvrtek ráno hlášen zhoršený stav Chalíla al-Awawady, administrativního vězně Islámského džihádu zadržovaného Izraelem, který držel hladovku a jehož propuštění teroristická organizace požadovala v rámci příměří oznámeného v neděli večer. Jeho smrt by mohla obnovit útoky Islámského džihádu na Izrael z Gazy.

Egyptské zdroje informovaly, že příští týden přijede do Izraele delegace vysokých představitelů egyptské rozvědky, aby jednala o propuštění Awawady a al-Sa’adiho ve snaze zabránit obnovení bojů v pásmu Gazy.

Wennesland minulý týden rozzlobil izraelské diplomaty, když vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad izraelskými údery v pásmu Gazy proti Islámskému džihádu, včetně likvidace Taysira al-Jabariho, velitele severní divize Islámského džihádu, který byl zodpovědný za četné teroristické útoky proti Izraelcům.

Wennesland uvedl, že je „hluboce znepokojen pokračující eskalací mezi palestinskými ozbrojenci a Izraelem, včetně cíleného zabití palestinského vůdce Islámského džihádu uvnitř Gazy“.

V reakci na to izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan prohlásil, že „zatímco Palestinský islámský džihád odpaluje rakety na izraelské civilisty, vyslanec OSN vyjadřuje ‚hluboké znepokojení‘ nad neutralizací vysoce postaveného teroristy, který stojí za bezprostředně hrozícím útokem na Izraelce“.

„Vyjádří také hluboké znepokojení nad neutralizací Ajmána al-Zavahírího?“ velitele Al-Káidy, kterého USA před týdnem zlikvidovaly, zeptal se Erdan.

„Izrael očekává, že mezinárodní společenství a OSN přestanou falešně a nemorálně srovnávat demokracii dodržující zákony s radikálními teroristickými organizacemi a podpoří právo Izraele bránit své občany,“ požadoval.

15.08.2022 06:07 Daniel Žingor122Zdroj: United with Israel

Klíčová slova