Praha Jeruzalém

V nově získaném dopise Netanjahuovi bývalý prezident anexi povolil, pokud Izrael přijme palestinský stát.

Od: Israel National News 15. 8. 2022 12:00

V třístránkovém dopise od tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v neděli exkluzivně získal deník The Jerusalem Post, dostal bývalý premiér Benjamin Netanjahu údajně zelenou k anexi částí Judska a Samaří.

Dopis byl datován 26. ledna 2020, dva dny předtím, než Trump v Bílém domě představil svou Vizi pro mír. V dopise prezident shrnul některé podrobnosti plánu. Ty zahrnovaly, že Izrael bude moci rozšířit suverenitu na části Judska a Samaří, jak je zakresleno na mapě, která je součástí plánu.

Tato území měla být anektována, pokud by Netanjahu souhlasil s palestinským státem na zbývajícím území na této mapě.

V dopise bývalý americký prezident požádal Netanjahua, aby přijal politiku uvedenou v plánu týkající se těch území Judeje a Samaří, která byla označena za součást budoucího palestinského státu.

Výměnou za to, že Izrael tyto politiky provede a formálně územní plány nebudou v rozporu s koncepční mapou přiloženou k plánu, „Spojené státy uznají izraelskou suverenitu v těch oblastech Západního břehu Jordánu, které podle mé vize mají být součástí Izraele“, stálo v dopise.

Ačkoli se dopis nezmiňuje o časovém plánu uznání svrchovanosti, bývalý premiér podle svého mluvčího odpověděl, že Izrael s anexí pokročí „v nejbližších dnech“.

15.08.2022 06:18 Daniel Žingor97Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News