Praha Jeruzalém

Americká armáda tvrdí, že ve snaze ochránit americké síly provedla v Dajr az-Zauru útok na infrastrukturní zařízení využívaná skupinami napojenými na IRGC.

Autor: Elad Benari´24. srpna 2022 5:40

Americká armáda v úterý uvedla, že v syrském Dajr az-Zauru provedla úder proti infrastrukturním zařízením využívaným skupinami napojenými na íránské Sbory revolučních gard (IRGC), informovala agentura Reuters.

Ústřední velení armády v prohlášení uvedlo, že cílem takových úderů byla ochrana amerických sil před útokem skupin podporovaných Íránem.

Prohlášení citovalo incident z 15. srpna, při němž podle agentury Reuters došlo k útoku bezpilotního letounu na areál provozovaný bojovníky koalice a syrské opozice podporovanými USA, přičemž nedošlo k žádným obětem.

V prohlášení o úterním úderu se neuvádí, zda došlo k nějakým obětem.

Ačkoli nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o nějakou souvislost, prohlášení přichází den poté, co íránská média informovala, že byl zabit Abolfazl Alijani, vysoce postavený člen IRGC, který působil jako vojenský poradce v Sýrii.

Tisková agentura Mehr uvedla, že Alijani, který působil v oblasti Aleppa, zemřel „během poradenské mise v Sýrii“.

I když íránští představitelé popírají, že by Islámská republika byla v Sýrii vojensky přítomna, Írán je klíčovým podporovatelem Asadova režimu v Sýrii a od začátku syrské občanské války v roce 2011 poskytuje režimu finanční pomoc i vojenské poradce proti řadě opozičních sil.

Blízko začátku syrské občanské války se objevily zprávy, že tehdejší íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád osobně schválil vyslání důstojníků Íránských revolučních gard do Sýrie, aby bojovali po boku Asadových jednotek.

Alí Akbar Velajátí, vrchní poradce íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, dal před několika lety jasně najevo, že Írán stáhne své „vojenské poradce“ ze Sýrie a Iráku pouze v případě, že si to budou přát jejich vlády.

Alí Šamchání, tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti, se v roce 2019 pochlubil, že jeho země „dosáhla více než 90-ti procent“ svých cílů v Sýrii.

25.08.2022 05:13 Daniel Žingor129Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova