Praha Jeruzalém

Izraelský premiér obvinil svět z toho, že se v otázce Íránu rozhodl pro „snadnou variantu“.

Autor: Debbie Reissová, World Israel News, 22. září 2022

Premiér Jair Lapid ve čtvrtek porušil dějiny OSN a jako první izraelský představitel vyzdvihl dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, což vyvolalo pobouření zákonodárců napravo od něj, kteří ho obvinili z ohrožení židovského státu.

„Dohoda s Palestinci, založená na dvou státech pro dva národy, je správná pro bezpečnost Izraele, pro izraelskou ekonomiku a pro budoucnost našich dětí,“ řekl Lapid na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

„Navzdory všem překážkám ještě dnes velká většina Izraelců podporuje vizi tohoto dvoustátního řešení. Jsem jedním z nich.“

Dále uvedl, že budoucí palestinský stát se nesmí stát „další teroristickou základnou, z níž by bylo možné ohrožovat blahobyt a samotnou existenci Izraele“.

„Budeme mít možnost chránit bezpečnost všech občanů Izraele, a to za všech okolností,“ řekl.

„Můžete po nás chtít, abychom žili v souladu s hodnotami uvedenými v Chartě OSN, ale nemůžete po nás chtít, abychom za ně umírali,“ dodal. „Chceme žít v míru, ale jen pokud nám to zajistí bezpečnost, ne pokud nás to ještě více ohrozí.“

„Mír není kompromis. Je to to nejodvážnější rozhodnutí, které můžeme učinit.“

Lapid uvedl, že Izrael je připraven zrušit omezení v Gaze, kterou ovládá teroristická skupina Hamás.

„Jsme připraveni udělat víc,“ dodal. „Říkám odtud obyvatelům Gazy: Jsme připraveni vám pomoci vybudovat lepší život, vybudovat ekonomiku. Představili jsme komplexní plán, který má pomoci obnovit Gazu. Máme pouze jednu podmínku: Přestaňte odpalovat rakety a střely na naše děti. Odložte zbraně, nebudou žádná omezení,“ řekl.

„Izrael usiluje o mír se svými sousedy – se všemi sousedy. Nikam se nechystáme, Blízký východ je naším domovem. Jsme zde, abychom zůstali, navždy,“ řekl.

„A vyzýváme všechny muslimské země – od Saúdské Arábie po Indonésii – aby to uznaly a přišly si s námi promluvit. Naše ruka je natažená k míru.“

Lapid se věnoval jaderné hrozbě ze strany Íránu a obvinil OSN, že zavírá oči před protiizraelskými prohlášeními Teheránu.

„V OSN je pouze jeden členský stát, který otevřeně prohlašuje, že chce zničit jiný členský stát. Írán opakovaně prohlašuje, že má zájem na ‚totálním zničení‘ státu Izrael, a tato budova mlčí.“

Pokračoval: „Čeho se bojíte? Bylo někdy v historii lidstva období, kdy ticho zastavilo násilí?“.

„Pokud íránský režim získá jadernou zbraň, použije ji,“ řekl. „Jediný způsob, jak zabránit Íránu získat jadernou zbraň, je předložit věrohodnou vojenskou hrozbu. A pak – a teprve pak – s nimi vyjednat ‚delší a silnější‘ dohodu.“

„Íránu je třeba dát jasně najevo, že pokud bude postupovat ve svém jaderném programu, svět nebude reagovat slovy, ale vojenskou silou,“ řekl premiér. „Pokaždé, když byla taková hrozba v minulosti položena na stůl, Írán se zastavil a ustoupil.“

Obvinil Západ, že podpisem jaderné dohody s Íránem zvolil „snadnou variantu“ a rozhodl se „nevěřit nejhoršímu, navzdory všem důkazům o opaku“.

„Strkání Izraele přímo do palestinské jámy“

Lapid vychvaloval rozmanitost obyvatelstva a inkluzivitu Izraele.

„Země, ve které žijí společně židé, muslimové a křesťané s plnou občanskou rovností,“ řekl. „Ve vládě, kterou vedu, jsou arabští ministři. Členem naší koalice je arabská strana. Máme arabské soudce u našeho Nejvyššího soudu, arabské lékaře, kteří zachraňují životy v našich nemocnicích. Izraelští Arabové nejsou naši nepřátelé, jsou to naši životní partneři.“

Předseda Likudu Benjamin Netanjahu Lapidovy výroky o palestinské státnosti odsoudil a obvinil premiéra, že „ohrožuje“ budoucnost Izraele tím, že „vrací Palestince do popředí světové scény a staví Izrael přímo do palestinské jámy“.

Vůdce náboženského sionismu Bezalel Smotrich prohlásil, že palestinský stát představuje „hanebnou kapitulaci před terorismem“.

Lapid „usiluje o rozdělení země, předání území a vyhnání desítek tisíc Židů z jejich domovů“.

„Znovu se ocitneme v situaci, kdy budou po celé zemi vybuchovat autobusy a docházet k teroristickým útokům,“ varoval Smotrich.

Ministr spravedlnosti Gideon Sa’ar prohlásil, že vytvoření „státu teroru v Judeji a Samaří by ohrozilo bezpečnost Izraele a že většina Izraelců a jejich představitelů to nedopustí“.

23.09.2022 05:06 Daniel Žingor150Zdroj: World Israel News

Klíčová slova