Praha Jeruzalém

Mohl by Izrael čelit vlně ekonomických migrantů ze severu, kterou inicioval ekonomický kolaps Libanonu a jeho ovládnutí íránskou teroristickou proxy organizací Hizballáhem?

Od: United with Israel, 29. září 2022

Zatímco USA čelí na své jižní hranici bezprecedentní vlně ekonomických migrantů, IDF nedávno odhalila dva Libanonce bez zjevných teroristických motivů, kteří se pokoušeli dostat do Izraele.

 

Armáda označila toto ranní vniknutí za „nikoli-bezpečnostní incident“.

Poté, co vojáci na nedalekých pozorovacích stanovištích infiltrátory identifikovali, izraelští vojáci zasáhli a zatkli je v kibucu Yiftach nedaleko hranic.

„IDF bude i nadále jednat s cílem zabránit jakémukoli pokusu o překročení hranice a narušení izraelské svrchovanosti,“ prohlásila izraelská armáda.

Podle zpráv v izraelských médiích se zdá, že narušitelé jsou ekonomičtí migranti, kteří překročili hranici při hledání práce.

Není to poprvé, co Izrael objevil podobné migranty ze severu, kteří prchají z Libanonu, který je pomalu drcen íránským zástupným hnutím Hizballáh.

Tato nelítostná teroristická skupina, která rovněž provozuje celosvětové operace s narkotiky a praním špinavých peněz, usiluje o zničení Izraele a v Libanonu odvádí cenné zdroje, aby se vyzbrojila pro budoucí konflikt.

Libanonská ekonomika se hroutí a velká část obyvatelstva odmítá islámský fundamentalistický světonázor Hizballáhu, a země tak balancuje na pokraji zkázy. Libanon se do značné míry ještě nevzpamatoval z mohutného výbuchu v Bejrútu v srpnu 2020, který zabil 218 lidí, přes 7 000 jich zranil a zničil velkou část přístavu.

Věrohodné důkazy naznačují, že výbuch byl způsoben masivní zásobou dusičnanu amonného, který Hizballáh lehkomyslně skladoval v blízkosti hustě obydlené civilní oblasti libanonského hlavního města.

Zdá se, že podobné incidenty a z nich vyplývající ekonomické podmínky v Libanonu nutí obyvatele k odchodu a Izrael by mohl zaznamenat další migranty hledající práci a stabilnější existenci.

S podobným problémem se Izrael potýkal v souvislosti s migranty z Afriky, především z Eritreje, Súdánu a Somálska. Přibližně od roku 2005 vstoupily do Izraele nelegálně desítky tisíc Afričanů z těchto zemí, kteří zde hledali práci. Určitá část migrantů jsou sice žadatelé o azyl, kteří utíkají před pronásledováním, ale značná část z nich nejsou uprchlíci a místo toho se jedná o ekonomicky motivované migranty.

Z bezpečnostních důvodů a kvůli omezeným zdrojům byl Izrael nucen řešit tento problém pomocí řady strategií, od udělení povolení k pobytu v Izraeli některým migrantům až po vybudování plotu podél hranice s Egyptem v roce 2013, aby zabránil nelegálním migrantům, terorismu a obchodu s drogami.

Perspektiva ekonomických migrantů z Libanonu představuje pro Izrael další výzvu, protože teroristická skupina Hizballáh využívá těchto incidentů k posouzení schopností IDF na hranicích.

V současné době čelí USA na hranicích s Mexikem bezprecedentní krizi, neboť migranti z Latinské Ameriky se pokoušejí dostat do USA nelegálně, především na základě ekonomických a politických důvodů. USA zatím nedokázaly zformulovat jednotný přístup k této problematice, přičemž volení představitelé z opačných konců politického spektra přistupují k této krizi jako k politickému zápasu.

Pokud budou nájezdy na severní hranici Izraele pokračovat, bude muset Izrael vypracovat strategii, jak situaci s migranty řešit, jinak bude čelit podobné noční můře, jaké čelí USA.

02.10.2022 06:41 Daniel Žingor105Zdroj: United with Israel

Klíčová slova