Praha Jeruzalém

Spojené státy odsuzují poslední zprávu vyšetřovací komise OSN: Je dalším důkazem nepřiměřeného zacházení s Izraelem.

Od: Israel National News 23. října 2022, 5:38

Spojené státy ostře odsoudily vyšetřovací komisi OSN pro Izrael, Západní břeh Jordánu a Gazu poté, co zveřejnila svou nejnovější protiizraelskou zprávu.

„Jsme hluboce znepokojeni jednostrannou zprávou izraelské vyšetřovací komise, která přispívá k polarizaci situace a neprospívá vyhlídkám na mír,“ uvedla velvyslankyně USA při Radě OSN pro lidská práva Michèle Taylorová, kterou citoval deník Haaretz.

 

„Otevřená povaha a nejasný rozsah zprávy COI spolu s antisemitskými výroky člena komise dále dokládají nepřiměřené a neobjektivní zacházení s Izraelem v Radě pro lidská práva,“ poznamenala Taylorová. Její komentáře jsou ozvěnou obecného odsouzení zprávy mluvčím ministerstva zahraničí Nedem Pricem při jejím prvním zveřejnění na začátku tohoto týdne.

 

„Své obavy z této vyšetřovací komise jsme dávali najevo od samého počátku. Izrael je v systému OSN soustavně terčem nespravedlivých útoků, a to i v rámci této vyšetřovací komise. Izrael je jedinou zemí, která je předmětem stálé agendy zaměřené na jednotlivé země,“ řekl Price a dodal, že „žádná země by neměla být imunní vůči kontrole, ale žádná země by také neměla být terčem nespravedlivého útoku, a to je zásada, kterou se snažíme dodržovat.“

Vyšetřovací komise, kterou vede bývalá úřednice OSN pro lidská práva Navi Pillayová, ve zprávě zveřejněné ve čtvrtek vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby ukončila „trvalou okupaci“ palestinských arabských území Izraelem, a žádá jednotlivé členské státy OSN, aby stíhaly izraelské představitele.

Osmadvacetistránková zpráva, která bude 27. října předložena Valnému shromáždění OSN, obviňuje Izrael z „porušování mezinárodního práva tím, že trvale kontroluje Západní břeh Jordánu“ a „anektuje Palestinci nárokovaná území Jeruzaléma a Západního břehu Jordánu, jakož i syrské území na Golanských výšinách“.

Předchozí zpráva vyšetřovací komise, zveřejněná v červnu, obvinila Izrael z „válečných zločinů“ během operace Strážce hradeb v květnu 2021.

Zprávu odsoudil Izrael i americké ministerstvo zahraničí.

Pillayová, která byla do čela vyšetřovací komise jmenována v červenci 2021, má za sebou protiizraelská prohlášení.

V roce 2014 odsoudila Izrael za to, že se „zaměřil“ na školy a nemocnice spravované OSN v Gaze, přičemž nezmínila, že tři školy spravované OSN v Gaze byly využívány jako sklady raket, což je hrubé porušení mezinárodního práva, které jasně spadá do kategorie válečných zločinů.

Několik týdnů předtím zahájila Pillayová mimořádnou debatu OSN o Gaze prohlášením, že existuje „velká pravděpodobnost“, že Izrael v Gaze porušuje právo, což by mohlo znamenat válečné zločiny.

23.10.2022 05:42 Daniel Žingor96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova