Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské samosprávy říká, že s Netanjahuem bude muset jednat, i když podle něj Netanjahu nemá zájem o uzavření míru.

Autor: Elad Benari 14. listopadu 2022, 2:08

Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás v neděli prohlásil, že bude muset jednat s designovaným premiérem Benjaminem Netanjahuem, i když se domnívá, že Netanjahu nemá zájem o uzavření míru.

„Znám Netanjahua už dlouho, od devadesátých let minulého století… Je to člověk, který nevěří v mír, ale nemám jinou možnost než s ním jednat,“ řekl Abbás palestinské televizi, kterou citovala agentura Reuters.

 

„Mám problém s Izraelem, Izrael okupuje mou půdu a mou zemi. Kdo je premiérem? Netanjahu. Jsem nucen s ním jednat,“ dodal Abbás.

Rozhovor byl odvysílán dva dny poté, co výbor OSN schválil rezoluci prosazovanou Palestinskou samosprávou, která žádá Mezinárodní soudní dvůr o stanovisko k právnímu statusu „dlouhodobé okupace, osidlování a anexe palestinského území okupovaného od roku 1967“ ze strany Izraele.

Zatímco Abbás tvrdí, že Netanjahu nevěří v mír, je to právě předseda Palestinské samosprávy, kdo v průběhu let opakovaně odmítl izraelské nabídky.

Abbás opakovaně prosazoval uspořádání mezinárodní konference o míru na Blízkém východě s cílem obejít snahy USA o obnovení rozhovorů.

V září 2020 PA uvedla, že zahájila předběžné diplomatické kroky k uspořádání mezinárodní konference, ačkoli výsledkem této snahy zatím nebylo nic.

Mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou jsou na mrtvém bodě od roku 2014, kdy Palestinská samospráva jednostranně požádala o vstup do mezinárodních organizací, čímž porušila podmínky rozhovorů.

14.11.2022 05:13 Daniel Žingor92Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova