Praha Jeruzalém

Zatímco Smotrich požaduje kontrolu nad civilní správou, Netanjahu se obává, že tato politika způsobí diplomatické konflikty s USA a EU, uvádí zpráva.

Israel National News 28. 11. 2022 15:52

Hlavním sporným bodem koaličních jednání mezi stranou Likud a Náboženským sionismem je odpovědnost za civilní správu a vytvoření politiky osídlování a ničení (nelegálních osad), uvedl Israel Hayom.

Podle zprávy Náboženský sionismus upozornil, že civilní správa ignoruje nelegální výstavbu Arabů, zatímco se stejným jednáním Židů tvrdě nakládá. Předseda strany, Bezalel Smotrich, si přeje, aby jeho strana převzala odpovědnost za civilní správu se záměrem „ukončit zábor oblasti C“ a usnadnit Židům výstavbu v této oblasti.

Podle dohod z Osla byla Judea a Samaří rozdělena na tři oblasti. Oblast C je pod izraelskou vojenskou a civilní kontrolou. Oblast A označuje části regionu, které jsou zcela pod kontrolou Palestinské samosprávy (PA), zatímco oblast B označuje části, které jsou pod civilní kontrolou PA, ale za bezpečnost stále odpovídá Izrael. Zatímco Arabové žijí a pracují ve všech třech oblastech, Židé mohou žít pouze v oblasti C.

Israel Hayom poznamenal, že strana Likud sice se Smotrichem v zásadě souhlasí, ale upřesnila, že tato otázka je citlivá jak pro USA, tak pro Evropskou unii. Designovaný premiér Benjamin Netanjahu se proto obává, že Smotrichova politika v této oblasti vyvolá konflikty v diplomatické sféře.

V neděli večer se Netanjahu a Smotrich sešli na nočním jednání spolu se členy svých vyjednávacích týmů.

V pondělí ráno po tomto setkání představitelé Likudu vyjádřili optimismus ohledně možnosti, že se jim tento týden podaří uzavřít koaliční dohodu se stranou Náboženský sionismus.

29.11.2022 06:24 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News