Praha Jeruzalém

Bidenův ústupek vede k útokům Islámské republiky na americké síly. Názor…

Autor: Daniel Greenfield 10.1.22 14:12

(JNS) Šest let poté, co Obama podepsal tak mizernou jadernou dohodu s Íránem, se diplomaté opět setkávají se zástupci islámského teroristického státu v honosném vídeňském paláci Coburg.

Tisíc pět set kilometrů od bílých sloupů bývalého paláce proměněného v pětihvězdičkový hotel jsou americké síly opět pod palbou. Dne 3. ledna byly dva sebevražedné drony namířeny na bagdádské středisko diplomatické podpory ministerstva zahraničí poblíž bagdádského mezinárodního letiště. Další dva teroristické drony se zaměřily na americké síly nasazené v boji proti Islámskému státu na letecké základně Al Asad. Základna byla v uplynulém roce opakovaně zasažena raketovými útoky podporovanými Íránem, zejména když na ni v létě dopadlo 14 raket, které způsobily několik zranění.

Zatímco se americkým silám podařilo teroristické drony sestřelit, tyto nejnovější akty íránské diplomacie byly doplněny slovy „Soleimaniho pomsta“ načmáranými na drony. Poslední íránské útoky na americké síly využily Soleimaniho smrti jako záminku, ale útoky začaly ještě před zabitím íránského šéfa teroristů a za Bidena se prudce vystupňovaly v reakci na jeho ústupky vůči islámskému teroristickému režimu.

V průběhu loňského roku docházelo v Iráku k opakovaným raketovým útokům na Američany, které podporoval Írán, přičemž celkový počet jednotlivých útoků za Bidenovy vlády se odhaduje na 25.

Tyto útoky zůstaly většinou nepotrestány.

Zatímco Írán a média ochotně spojují poslední vlnu íránských útoků na americké síly se smrtí generála Solejmáního, pohodlně zapomínají, že Spojené státy ho odstranily v reakci na četné podobné útoky, včetně raketového útoku z roku 2019, při němž zahynul americký kontraktor a čtyři američtí vojáci byli zraněni, a na pokus íránských zástupců zopakovat Benghází útokem na naše velvyslanectví v Bagdádu.

Trumpova administrativa se poté rozhodla vyslat Íránu jasný vzkaz. Bidenova administrativa vyslala Teheránu stejně jasný vzkaz, ovšem zcela jiného druhu.

Po dvou dnech útoků drony a raketami v řadě schválila Bidenova administrativa konečně údery na několik odpalovacích zařízení v Sýrii, která byla používána k útokům na americké síly.

„Tuto hrozbu musíme brát velmi vážně a vždy máme právo na sebeobranu,“ argumentoval mluvčí Pentagonu John Kirby.

Právo na sebeobranu je velmi nízká laťka.

Zatímco Trumpova administrativa dala jasně najevo, že se v odvetě zaměří na Írán a jeho šíitské teroristické milice, Bidenova administrativa stále omezuje svou reakci na preventivní sebeobranu. Tento slabý přístup Íránu říká, že si může stanovit podmínky angažmá bez obav z nečekané eskalace, která vedla Trumpovu administrativu k odstranění Soleimaniho.

Íránské raketové útoky na Američany se stupňovaly i v době, kdy se Bidenova administrativa snažila obnovit jednání s tímto teroristickým státem a poskytla mu nepřímé úlevy od sankcí.

Zatímco se Írán hojně oháněl lednovými útoky, které se shodovaly s výročím Soleimaniho smrti, nejintenzivnější útoky Bidenovy administrativy se ve skutečnosti odehrály kolem letního výročí jaderné dohody. Šesté kolo jednání o obnovení dohody skončilo v červnu. Zatímco Bidenova administrativa byla stále přesvědčena, že je na pokraji dohody, Írán reagoval svými nejtvrdšími útoky.

V prvním celém červencovém týdnu docházelo téměř každý den k útokům zaměřeným na Američany.

Terorističtí zmocněnci Íránu však nečekali ani na přerušení jednání. V průběhu června došlo k sedmi útokům, než se v červenci teroristická kampaň podporovaná Íránem skutečně zintenzivnila a jen v prvních týdnech došlo k sedmi útokům. Vlna útoků sice odezněla, protože jednání nebyla okamžitě obnovena, ale Islámský stát teroru udělal v září na jeden den výjimku.

Dne 11. září zaútočily dva bezpilotní letouny na americké síly na mezinárodním letišti v Erbílu.

Tehdy, stejně jako nyní, omezila Bidenova administrativa americký vojenský personál na obranné, preventivní letecké údery proti šíitským teroristickým skupinám, které útoky provedly.

Tato strategie nejenže útoky nezastavila, ale islámským teroristům dodala odvahu.

Bidenova administrativa sice poskytla Íránu miliardové úlevy od sankcí, což je samo o sobě dostatečným aktem zrady, ale zdá se, že nemá velký zájem očekávat, že se Írán přestane snažit zabíjet Američany tím, že buď spojí úlevy od sankcí s ukončením teroru, nebo odmítne vyjednávat pod palbou.

Američané mezitím mají jen malou představu o tom, jak všudypřítomné a neustálé íránské útoky jsou.

Média sice o velkých útocích informují, ale tyto zprávy zahrabávají na zadní stranu. Mnoho lidí sice ví o vídeňských jednáních, ale mnohem méně jich tuší, že američtí vojáci jsou stále nasazeni v Iráku, aby čelili hrozbě ISIS, nebo že jsou pod palbou Íránu.

Mnoho Američanů považuje náš konflikt s Íránem za politický, zatímco je ve skutečnosti vojenský.

Zpravodajství o poslední vlně útoků podporovaných Íránem dále zkresluje celkový obraz tím, že zdůrazňuje tvrzení, že souvisejí s výročím Soleimaniho smrti, jako by teroristé nedělali totéž po celý předchozí rok. A jako by Soleimani nebyl klíčovým hráčem při organizování a financování těchto útoků předtím, než byl odstraněn.

Nejvýraznějším kontrastem mezi vysokými americkými diplomaty ve Vídni a nízkými diplomaty v Iráku je to, že ti první si s Íránci povídají, zatímco ti druzí jsou jejich terčem. Íránem podporované útoky byly zaměřeny nejen na naši armádu, ale i na naše diplomaty.

Ministerstvo zahraničí nezaprodává jen Ameriku, ale i své vlastní lidi, kteří čelí raketovým útokům a útokům dronů ze strany teroristického režimu, s nímž se neúspěšně snaží zalézt do postele.

A Bidenova administrativa zaprodává Ameriku a Američany. Demokratická administrativa opět postavila vojenský personál do palebné linie a nedovolí mu bránit se.

Daniel Greenfield, Shillman Journalism Fellow v Centru pro svobodu, je investigativní novinář a spisovatel, který se zaměřuje na radikální levici a islámský terorismus. Tento článek byl poprvé publikován v časopise FrontPage Magazine.

11.01.2022 05:56 Daniel Žingor354Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova