Praha Jeruzalém

Teherán si povolal švédskou velvyslankyni k podání vysvětlení k rozhodnutí její země dát občanství Ahmadovi Reza Jalalimu, údajnému špionovi Mossadu.

Od: World Israel News a AP

Švédsko udělilo občanství iránskému vědci, který byl odsouzen k smrti v islámské republice Irán za trestný čin špionáže ve prospěch Izraele, což vyvolalo v Teheránu zuřivost.

Íránská oficiální zpravodajská agentura IRNA prohlásila, že ministerstvo zahraničí povolalo švédského velvyslance ve věci rozhodnutí severské země udělit občanství výzkumníkovi Ahmadovi Reza Jalalimu.

Úterní zpráva uvádí, že ministerstvo v pondělí povolalo velvyslankyni Helenu Sangelandovou, aby protestovalo proti udělení občanství Jalalímu a nazvalo tento krok „neobvyklým, vyvolávajícím otázky a nepřátelským“.

Írán neuznává dvojí státní příslušnost.

Jalali byl zatčen v dubnu roku 2016, kdy byl v Iránu na návštěvě. Předtím bylo v prosinci ve státní televizi odvysíláno, jak poskytuje informace izraelské agentuře Mossad o íránských vojenských a jaderných vědcích, včetně dvou, kteří byli v roce 2010 zavražděni.

Skupina právníků odsoudila věznění Jalaliho, podle ní Írán zadržuje člověka s dvojím státním příslušenstvím, cizince a to na dobu neurčitou a bez řádného procesu.

45-ti letý vědec, manžel a otec dvou dětí ve věku 5 a 14 let pracuje jako lékař a profesor na Vrije Universiteit Brussel (VUB) v Bruselu v Belgii.

Amnesty uvedla, že Jalali napsal v srpnu z vězení dopis, v němž uvedl, že je držen za to, že odmítá pracovat pro iránské tajné služby.

21.02.2018 11:40 Daniel Žingor146Zdroj: World Israel News

Klíčová slova