Praha Jeruzalém

Palestinskému teroristovi Ahmadu Alhawovi se nepodařilo získat azyl v Německu – byl zpravodajskými službami evidován jako islamista.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Ve čtvrtek byl Ahmad Alhaw (27 let) odsouzen německým soudem na doživotí.  V červenci minulého roku v supermarketu v Hamburku zavraždil jednu a zranil dalších šest osob. Svoji vinu přiznal. Prokurátor u soudu uvedl ohledně jeho motivu v době vraždy, že „měl co dělat s událostmi na Chrámové hoře“ v Jeruzalémě.

Jeho útok se konal brzy poté, co izraelské úřady, po teroristickém útoku v němž byli zavražděni dva policisté, při vchodu na Chrámovou horu instalovali detektory kovů. Tyto detektory kovu byly následně odstraněny kvůli tlaku, který byl na vládu vyvinut.

Při odsouzení vraha soudce upozornil na „zvláštní závažnost“ zločinu, což předznamenalo, že Alhaw může skutečně sedět ve vězení po celá desetiletí. Obecně platí, že doživotní trest v Německu znamená 15 let ve vězení, přičemž zbytek trestu bývá často prominut.

Prokurátoři uvedli, že Alhaw měl pro útok „radikální islamistický“ motiv. Soudním psychiatr, který vyšetřoval obžalovaného, ​​u soudu řekl, že od roku 2016 začal Alhaw hledět na všechny ostatní lidi buď jako pravé věřící, nebo nevěřící a řekl, že útok nebyl jeho rozhodnutí, ale Boží vůle.

„Bylo důležité, aby zabil co nejvíce německých státních příslušníků křesťanské víry. Chtěl, aby jeho činy byly vnímány jako islámský útok a chápány jako jeho příspěvek k džihádu po celém světě, „dodali.

Nicméně nebyly nalezeny žádné důkazy, které by ho spojovaly s nějakou extremistickou skupinou, a proto nebyl označen jako člen teroristické organizace.

Než přišel v roce 2015 do Německa, byl Alhawovi odmítnut azyl v Norsku, Švédsku a Španělsku, a následně byl znovu odmítnut. Před útokem ve skutečnosti čekal na deportaci, ta byla ale odložena, protože neměl doklad totožnosti.

02.03.2018 08:35 Daniel Žingor180Zdroj: World Israel News

Klíčová slova