Praha Jeruzalém

Nejméně 10 ze 16 palestinských mužů zabitých při střetech „Pochodu návratu“ na hranici mezi Gazou a Izraelem bylo členy teroristických skupin, uvedla IDF.

IDF v sobotu identifikovala 10 z 16 mužů, kteří byli v minulých dnech na hranicích s Gazy zabiti během násilných střetů s IDF, jako členy teroristických organizací, informoval Times of Israel.

Většina z nich patřila Hamasu, dále pak brigády mučedníků al-Aqsa a brigád Izz ad-Din al-Qassam a praporu Shati. Další „nehody spojené s globálním džihádem“, říká Times of Israel.

Dále podle Times byl nejstarším identifikovaným teroristou 35-ti letý Jihad Farina, velitel vojenského křídla Hamasu, a nejmladším 19-ti letý Ahmad Odeh, člen Hamas Shati praporu.

Zhruba 30 000 obyvatel Gazy v pátek pochodovalo k oploceným hranicím s Izraelem, aby se zúčastnili „Pochodu návratu“, což ve skutečnosti představovalo násilnou demonstraci proti IDF a izraelské suverenitě.

Hamas také poslal sedmiletou dívku, aby se v pátek vydala k hraničnímu plotu. Mluvčí IDF uvedla, že se vojáci ujistili, že se bezpečně vrátila ke svým rodičům. „Teroristická organizace Hamas cynicky využívá ženy a děti tím, že je posílá k plotu a vědomě tak ohrožuje jejich životy,“ uvedla dále.

„IDF se předem připravila s velkým, dobře vyškoleným kontingentem vojsk, schopným reagovat na různé případy na několika místech zároveň. Nepovolíme žádné porušení izraelské suverenity nebo obranné infrastruktury podél hranice. Teroristická organizace Hamas ohrožuje obyvatele pásma (Gazy) a používá je jako živý štít pro teroristickou činnost. Teroristická organizace Hamas nese plnou zodpovědnost za všechny tyto události i jejich důsledky,“ uvedla armáda.

V sobotu v noci mluvčí IDF major Keren Hajioffová na videu objasňovala, že armáda každý den dělá, co je možné na ochranu izraelských civilistů.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres, ke kterému se připojila Evropská unie, vyzval k vyšetření reakce IDF na demonstrace Hamasu, které vedly k úmrtí 16 „protestujících“.

Izraelský velvyslanec Danny Danon uvedl, že „mezinárodní společenství nesmí být oklamáno“ tím, co nazval „dobře organizovaným a násilným teroristickým shromážděním“ pod vlajkou pokojného pochodu.

„Vojáci IDF potlačili vojenské křídlo Hamasu s rozhodností a profesionalitou tak, jak jsme očekávali. Plně stojím za svými vojáky, díky nim jsme mohli oslavit svátky (Pesach) a sederový večer v bezpečí. Nerozumím sboru pokrytců, který vyzývá k vyšetřování. Jsou zmatení, myslí si snad, že Hamas zorganizoval nějaký Woodstock a my jsme měli rozdávat květiny,“ tweetoval v sobotu ministr obrany Avigdor Liberman.

31.03.2018 12:49 Daniel Žingor229Zdroj: World Israel News

Klíčová slova