Praha Jeruzalém

Poprvé za dva týdny vypálily palestinské teroristické skupiny rakety na komunity v jižním Izraeli, což vyvolalo ze strany Izraele silnou reakci.

Od: World Israel News

V pondělí brzy ráno odpálily palestinské teroristické skupiny působící v Hamásem kontrolovaném pásmu Gazy tři rakety na jižní Izrael. Armáda uvedla, že v reakci na početné žhářské útoky Palestinců předchozí den, zasáhlo izraelské letadlo několik cílů v této pobřežní enklávě.

Podle mluvčího IDF, jedna z (Hamásem) vypálených raket dopadla v Gaze.

Červené výstražné sirény byly slyšet na radnici Aškelonu, dále v jeho průmyslové zóně a v kibucech Yad Mordechai a Netiv Ha’asara.

Ani Izrael, ani Hamás neoznámili žádná zranění.

Jednalo se o první rakety, které byly na Izrael vypáleny za více než dva týdny, a porušily tak neoficiální příměří, trvající od konce května.

Před palestinským raketovým útokem provedly izraelské stíhačky zásahy na tři vojenské sklady a jednu továrnu na zbraně, patřící teroristické skupině Hamás.

V reakci na vypálené rakety pak zasáhly stíhačky IAF devět vojenských cílů na výrobu minice ve dvou vojenských lokacích.

„Jedná se o teroristické činy, které ohrožují izraelské obyvatele žijící v jižním Izraeli a poškozují rozsáhlé oblasti na izraelském území“, uvedl mluvčí IDF.

„Vypálili jsme varovné výstřely proti skupinám, které jsou zodpovědné za žhářství a rozsévání zkázy v Izraeli, a provedli jsme útoky na infrastrukturu, kterou tyto skupiny používaly. Zpravodajské a operativní schopnosti, které máme, nám umožňují zvýšit četnost a intenzitu těchto zásahů podle potřeby. Jsme odhodláni pokračovat v boji s těmito teroristickými činy, a to tak dlouho, jak to bude zapotřebí, s využitím všech prostředků, které máme k dispozici. „

Armáda uvedla, že zasáhla celkem devět cílů rozmístěných mezi třemi lokacemi Hamásu, jako reakci na vypouštění zápalných a výbušných draků a balónů z pásma Gazy, které v posledních několika týdnech rozsévaly v Izraeli zkázu.

„Útok byl proveden v reakci na vypuštění zápalných a výbušných draků a balónů na izraelské území. Jedná se o teroristickou činnost, která ohrožuje životy obyvatel jižního Izraele a poškodila naše rozsáhlá území, „uvedla armáda.

Obrázky a videa z enklávy ukazovaly velké ohnivé koule a kouř vycházející z jednoho ze zasažených cílů, zřejmě důsledek sekundárního výbuchu, kdy izraelské rakety zasáhly muniční sklady Hamásu.

18.06.2018 08:21 Daniel Žingor210Zdroj: World Israel News

Klíčová slova