Praha Jeruzalém

Americký vůdce oficiálně odmítne palestinský nárok ohledně „práva na návrat“ pěti milionů palestinských „uprchlíků“ do státu Izrael.

V sobotu oznámila izraelská televize Hadashot, že v příštích několika dnech prezident Donald Trump ohlásí odmítnutí palestinského „práva na návrat“.

Palestinci požadují uprchlický status pro pět milionů lidí, mezi něž patří miliony potomků přibližně 700 000 původních uprchlíků, kteří žili v Brity spravované Palestině a co je dnes Státem Izrael, a byli vysídleni nebo utekli během Války za nezávislost z roku 1948.

Tito potomci uprchlíků, podporovaní Agenturou OSN pro pomoc Palestině (UNRWA), žijí v Judeji a Samaří, v pásmu Gazy, Jordánsku, Sýrii a Libanonu.

Většina původních uprchlíků již není naživu.

Agentura na svých internetových stránkách uvádí: „UNRWA je jedinečná, pokud jde o dlouhodobý závazek vůči jedné skupině uprchlíků. To přispělo k blahu a lidskému rozvoji čtyř generací palestinských uprchlíků definovaných jako „osoby, jejichž obvyklým místem pobytu byla v období od 1. června 1946 do 15. května 1948 Palestina a které v důsledku toho konfliktu z roku 1948 ztratily domov a prostředky k obživě.“ Registrováni mohou být i potomci palestinských uprchlíků včetně zákonně adoptovaných dětí.“.

Trumpova administrativa zpochybnila mandát UNRWA a navrhla, aby byly finanční prostředky putující zde přesměrovány k části OSN, která je zodpovědná za všechny ostatní uprchlíky.

V nedávném prohlášení izraelskému kabinetu, které reagovalo na vyjádření americké administrativy, nazval předseda vlády Benjamin Netanjahu „absurditou“, že „tady existují gigantické skupiny vnuků a vnuček ne-uprchlíků“ podporované UNRWA.

Právo na návrat bylo jedním z bodů, které byly řešeny v izraelsko-palestinských jednáních. Izrael má populaci necelých devět milionů lidí a považuje příliv pěti milionů „uprchlíků“ za ohrožením své existence.

Zpráva říká, že své oznámení o právu na návrat učiní Trump v září při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN.

25.08.2018 08:25 Daniel Žingor144Zdroj: World Israel News

Klíčová slova