Praha Jeruzalém

„Izrael nahlíží s nejvyšší vážností na mimořádné rozhodnutí Paraguaje, které překryje naše bilaterální vztahy,“ řekl Netanjahu po oznámení, že země přesunuje své velvyslanectví z Jeruzaléma zpět do Tel Avivu.

Od: TPS a World Israel News

Ve středu poté, co se Paraguaj oznámila, že ve středu přesune své velvyslanectví zpět do Tel Avivu z Jeruzaléma, instruoval předseda vlády Benjamin Netanjahu ministerstvo zahraničí, aby zavřelo izraelské velvyslanectví v Asuncionu.

„Izrael nahlíží s nejvyšší vážností na mimořádné rozhodnutí Paraguaye, které překryje naše bilaterální vztahy,“ uvedl předseda vlády.

„Paraguaj chce přispět k zintenzivnění regionálního diplomatického úsilí o dosažení širokého, spravedlivého a trvalého míru na Blízkém východě,“ řekl ministr zahraničí Luis Alberto Castiglioni, který zrušil rozhodnutí bývalého prezidenta Horacio Cartese o přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma.

Cartes otevřel velvyslanectví v Jeruzalémě 21. května po Spojených státech a Guatemale.

V srpnu ho nahradil konzervativní Mario Abdo Benítez.

Netanjahu nazval tento přesun „velkým dnem pro Izrael, velkým dnem pro Paraguay, velkým dnem pro naše přátelství“.

„Udělali jste pro vaši zemi hodně a teď děláte něco pro obě naše země,“ dodal.

Netanjahu také chválil Paraguajskou desetiletou podporu židovského národa, včetně pomoci Židům uniknout nacistickému Německu, Paraguajské podpoře vytvoření Státu Izrael a uznání Státu Izrael v Organizaci spojených národů.

05.09.2018 10:15 Daniel Žingor111Zdroj: World Israel News

Klíčová slova